Criza financiară a avut efecte şi asupra turismului autohton, în special asupra numărului celor care au ales ca destinaţie de vacanţă România. Pe primul loc în clasamentul turiştilor străini se află ungurii, urmaţi la mare distanţă de „fraţii” bulgari.

Sosirile vizitatorilor străini în România înregistrate la punctele de frontieră au fost în primele 5 luni de 2,7 milioane, în scădere cu 13,3% faţă de anul trecut, potrivit INS.

Pe de altă parte, plecările vizitatorilor români în străinătate înregistrate la punctele de frontieră au fost în primele 5 luni din 2009 de 4,5 milioane, în scădere cu 1,7%, comparativ cu perioada similară a anului trecut.

Majoritatea vizitatorilor străini provine din ţări situate în Europa (95,3%). Din statele Uniunii Europene s-au înregistrat 64,5% din totalul sosirilor vizitatorilor străini, pe primul loc situându-se Ungaria (39%), urmată de Bulgaria (20,2%), Germania (8,9%) şi Italia (8,3%).

Traian Bădulescu: „Explicaţia e Transilvania”

Principala explicaţie a faptului că ungurii ocupă primul loc la numărul de turişti străini în România o reprezintă apropierrea culturală şi afectivă pe care o reprezintă pentru aceştia Transilvania, susţin reprezentanţii agenţiilor de turism.

„Scăderea aproape dramatică a nunărului de turişti străini este determinată, evident, de criza economică. Pe de altă parte, este firesc, în aceste condiţii, ca ungurii să ocupe acest loc deoarece pentru ei Transilvania reprezintă o destinaţie cu o încărcătură aparte, din punct de vedere afectiv, dar şi o destinaţie care le este la îndemână”, a declarat pentru capital.ro Traian Bădulescu, director general Travel Advisor Media şi consilier în cadrul Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism.