Părțile semnatare ale contractului sunt:  Agenția Proprietății Publice din Republica Moldova, prin directorul adjunct Doina Cebortărean, Ministerul Economiei și Infrastructurii din Republica Moldova prin Ministrul Chiril Gaburici și Eurotransgaz, care are acționar unic SNTGN Transgaz SA, prin administratorii Tudor Duțu și Cristian Rusu, se arată într-un comunicat publicat de Ministerul Economiei.

În contextul vizitei sale în Republica Moldova, Ministrul Economiei, Dănuț Andrușcă, a avut și o întrevedere cu prim-ministrul Republicii Moldova, Pavel Filip. 

Ministrul Economiei, Dănuț Andrușcă, a declarat că în ceea ce privește relația cu Republica Moldova, România face politica faptelor, nu a vorbelor, iar semnarea contractului de privatizare este o dovadă în acest sens și este un prim pas în înfăptuirea Unirii.

“Este mai mult decât o privatizare. Este mai mult decât o conductă. Este mai mult decât o investiție. Este mai mult decât o mișcare strategică din partea României sau a Republicii Moldova. Este vorba despre înfrățire și despre unirea românilor cu români. Acum, printr-un contract, mâine, printr-un gazoduct, poimâine prin alte măsuri și acțiuni la fel de concrete și la fel de ferme. România adoptă politica faptelor în relație cu Republica Moldova. Aceasta este așteptarea pe care o au de la noi atât cetățenii români, cât și cei din Republica Moldova”, a spus, la momentul semnării Ministrul Dănuț Andrușcă

În ceea ce privește caracterul economic al semnării contractului, ministrul Economiei a arătat faptul că, din acest moment, despre Transgaz se poate vorbi ca despre un jucător regional în domeniul energiei. “Transgaz confirmă locul și rolul său în portofoliul Ministerului Economiei. Compania este, de astăzi, un jucător economic regional. Investiția va crea locuri de muncă, valoare adăugată și va spori securitatea energetică a ambelor țări. Este o constribuție concretă, angajantă pe termen lung, în direcția diversificării rutelor și a surselor de aprovizionare cu gaz a Republicii Moldova”, a mai afirmat Andrușcă.

Directorul General al Transgaz, Ion Sterian, a subliniat, la rândul său, faptul că acest proiect este menit să crească nivelul și valoarea interconectării dintre cele două țări în privința infrastructurii de transport gaze naturale. “Dezvoltarea Sistemului Național de Transport gaze naturale din zona de Nord Est a României, alături de gazoductul Ungheni-Chișinău, sunt proiectele prin care Transgaz funcționează, de facto, ca un jucător regional. Avem competențele, capacitatea și dorința de a îndeplini obiectivele strategice ale României în sectorul în care operăm. Finanțarea, construcția și exploatarea interconectării Iași-Ungheni vor fi realizate în condiții de predictibilitate și siguranță”, a declarat Ion Sterian.

În urmă cu o lună de zile, în cadrul vizitei efectuate de prim-ministrul Viorica Dăncilă la Chișinău, anunțul oficial că Eurotransgaz, companie al cărei acționar unic este SNTGN Transgaz SA, este câștigătorul competiției de privatizare a Vestmoldtransgaz a fost făcut public de către Premierul Republicii Moldova, Pavel Filip.

AGERPRES