Nu este chiar absurd să ne gândim la apariția unui mare concurent din firmiturile lăsate în urmă de Google, declară, pentru Bloomberg, Eric Leandri, fondator al motorului francez de căutare Qwant.

Până acum 2-3 ani o astfel de idee ar fi părut cu adevărat nebunească. Astăzi nu mai este, însă, aceeași situație pentru că, după cum arată Bloomberg într-o amplă analiză, Google a trecut prin transformări majore generate de amenzile de miliarde de euro primite de la autoritatea de reglementare în domeniul concurenței de la Comisia Europeană. Ce n-a reușit să facă concurența pare să reaușească să facă șefa autorității în domeniul concurenței, Margrethe Vestager.

Doar ultima amendă aplicată Alphabet Inc, compania americană care operează Google, ajunge la 1,5 miliarde de euro. Anterior, Google a mai fost amendată cu 2,4 miliarde de euro și apoi 4,3 miliarde de euro.

Ultima amendă a fost aplicată Google pentru că s-a folosit de poziția dominantă în piața publicității online pentru a impune clause contractuale și exclusivități care o favorizează. În publicitatea online Google deține un adevărat semimonopol, având o cotă de piață de 70%, pe lângă care inclusiv nume cunoscute, ca Yahoo, sunt doar niște pitici.

Anterior fusese amendat pentru că își favorizează propriile comparator și pentru că își favoriează propriul sistem de operare pentru mobil, Android.

Chiar dacă a negat ferm toate acuzațiile, Google s-a conformat indicațiilor autorității de concurență, după cum observă Bloomberg.

“ Compania a trecut prin schimbări majore în urma deciziilor. Putem vedea inclusiv mai multe linkuri către magazine online care nu aparțin grupului precum și posibilitatea de fi instalate în android aplicații rivale. Vor veni și mai multe schimbări”, scrie sursa citată.

 

În acest context, este de așteptat ca din cotele de piață lăsate baltă de Google fie să se nască noi jucători, fie să crească unul dintre cei actuali la un nivel de la care, la un moment dat, să poată concura Google.