Nenumăraţi români au primit mail-uri în care sunt anunţaţă că preşedintele Traian Băsescu şi-a pierdut viaţa într-un accident rutier. Mail-urile sunt trimise de pe adresa „noreplyatantena3 ”, iar mesajul este: “Subiect – Şocant! Preşedintele Băsescu a suferit un accident mortal! Şoc naţional! Traian Băsescu este desfigurat după ciocnirea frontală a maşinii prezindenţiale cu un alt vehicul aflat în trafic. Imagini în premiera aici”. Numai că, un click pe „aici” înseamnă rularea unui fişier executabil care este, de fapt, un virus.
Conform experţilor BitDefender, atacurile recente combină câteva strategii de inginerie socială deja consacrate: evenimente senzaţionale şi poze şocante.
 “Folosirea celebrităţilor şi a poveştilor senzaţionale ca momeală pentru a-i determina pe utilizatori să descarce conţinut infectat este o tactică frecvent întâlnită şi evidenţiază modul în care partea de inginerie socială a unui atac virtual poate determina succesul său”, a declarat Cătălin Cosoi, Head of the BitDefender Online Threat Labs. 
“Componenta malware a acestui atac este extrem de complexă şi permite instalarea unui bot pe calculatorul infectat. Din momentul în care preia controlul asupra calculatorului, atacatorul virtual poate descărca fişiere, poate accesa informaţiile personale ale victimei, precum şi înregistra ceea ce utilizatorul introduce de la tastatură. Toate acestea duc la furtul unor date esenţiale, precum parole, date de înregistrare în conturile bancare şi alte informaţii confidenţiale”, a continuat Coşoi.
În plus, versiunea românească a acestor înşelătorii reproduce elementele de identitate ale serviciului de e-mail de la un faimos post românesc de televiziune, ceea ce adaugă un plus de credibilitate trucului.
Acesta este doar un exemplu dintr-o serie de campanii de diseminare de malware care folosesc personalităţi publice ca momeală. Un alt atac recent de acest tip promitea dezvăluirea unor poze şi filme şocante despre moartea liderului Al Qaida, Osama bin Laden. O altă ştire care a făcut senzaţie, în aceleaşi scopuri maliţioase, făcea referire la un pretins accident de maşină al preşedintelui SUA, în timpul vizitei sale în Irlanda.
 
Pentru a vă proteja integritatea sistemului şi a datelor, vă recomandăm în primul rând să nu daţi clic pe hyperlinkuri sau să deschideţi fişiere anexate unor e-mail-uri pe care le primiţi de la expeditori necunoscuţi, mai ales când pretind că este vorba de imagini sau videoclipuri senzaţionale.
În al doilea rând, instalaţi o suită antimalware care să includă un filtru de spam, antivirus şi firewall, asemeni celor produse de BitDefender. Puteţi să testaţi gratuit, pentru 30 de zile, cea mai bună suită defensivă de pe piaţă, BitDefender Internet Security 2011, sau soluţia noastră de securitate on-line, complet gratuită, TrafficLight. 
În momentul de faţă, utilizatorii BitDefender sunt protejaţi împotriva acestei ameninţări, detectate sub numele de Dropped:Trojan.Fakealert.13085.
Citeşte şi Mailuri care anunță moartea preşedintelui Traian Băsescu, trimise de pe adrese @antena3