"O altă urgenţă majoră, la care însă trebuie să participe şi Guvernul, este reconstrucţia credibilităţii României. Sigur, prin modul de a acţiona la referendumul de ieri, poporul român a creat o bună premisă pentru redobândirea credibilităţii. În primul rând, românii au arătat că nu acceptă abuzurile atunci când ele vizează Constituţia şi instituţiile statului, că nu acceptă ideea de a acoperi o lovitură de stat. Dar, dincolo de acţiunea românilor, care s-a încheiat aseară, la ora 23,00, politicienii trebuie să convingă partenerii că 3-6 iulie a fost doar o rătăcire, şi nu un mod de a proceda sistematic în România", a spus Băsescu, într-o declaraţie susţinută la sediul său de campanie.

El a apreciat că partenerii europeni vor fi greu de convins că pot avea în România aceeaşi încredere pe care au avut-o până pe data de 3 iulie.

"Totuşi, nu avem altă soluţie decât să respectăm toţi valorile Uniunii Europene, valorile statelor democratice. De aceea, cred că prioritatea politică pe care o avem este exact reconstruirea credibilităţii României", a adăugat Băsescu.
Preşedintele suspendat Traian Băsescu a afirmat luni că românii, în majoritatea lor, nu au participat la referendumul de duminică pentru demiterea sa, susţinând că el vrea să reprezinte cele 22 de milioane de români.

‘Aş remarca faptul că românii, în majoritatea lor, circa 10,5 milioane, nu au participat la referendum sau au spus ‘nu’ propunerii de suspendare a preşedintelui. Şi aici trebuie să înţelegem că naţiunea română are 22 de milioane de cetăţeni şi nu doar şapte milioane".
Totodată, Traian Băsescu a afirmat că o concluzie a referendumului este aceea că în societatea românească s-a creat o "falie", subliniind că obiectivul său va fi diminuarea, dacă nu eliminarea acesteia.

"Nu este o falie care a apărut peste noapte, este o falie care îşi are originea în istoria noastră post-decembristă, dar este o falie care deja a devenit riscantă pentru atingerea obiectivelor pe care naţiunea română le are", a afirmat Băsescu, într-o declaraţie susţinută la sediul său de campanie.

"Toate aceste elemente fac societatea românească să fie extrem de polarizată. Împotriva acestei polarizări şi a diminuării polarizării societăţii româneşti, îmi permit să afirm că voi dedica cea mai mare parte a efortului mandatului meu, atât cât a mai rămas", a completat Băsescu.