Traian Băsescu recunoaşte că a turnat la Securitate, dar neagă acuzaţiile de poliţie politică. „Sunt acuzat pentru doi colegi, care bine-mersi au navigat fără niciun fel de problemă. Notele nu sunt făcute să aibă urmări. Sigur că am avut legătură cu contra-informaţiile legat de faptul că ăsta era mediul, asta era legislaţia. Voi demonstra că nu există poliţie politică”, a declarat fostul preşedinte, Traian Băsescu.

CNSAS cere Curții de Apel București să constate calitatea de colaborator al Securității a fostului președinte Traian Băsescu. În cererea de chemare în judecată pusă la dispoziția presei de către instanță, CNSAS îl acuză pe Băsescu că și-a turnat la Securitate doi colegi studenți de la Institutul de Marină. Traian Băsescu susține că nu a făcut poliție politică și că va câștiga procesul. El acuză SRI că s-a implicat în campania electorală.

Şi totuşi, unul dintre cei despre care senatorul PMP a dat notele la Securitate susţine că ele nu au fost complet inofensive, ba chiar au avut urmări în ceea ce-l priveşte.

”De afectat nu m-a afectat efectiv dar putea să mă afecteze, pentru că la vremea aceea putea tatăl meu, de exemplu, să zboare din Armată, fretele meu să zboare din facultate, iar eu n-am avut aviz de plecare până în anul trei”, a declarat Ioan Bârgău, unul dintre colegii vizaţi de notele oferite Securităţii de Traian Băsescu.

Traian Băsescu are şi o explicaţie pentru apariţia acestor probe. Fostul preşedinte susţine că este vorba despre o înscenare care avea drept scop împiedicarea ascensiunii sale în Parlamentul European.

”Nu știu cum Dumnezeu de a apărut chiar acum, pentru că predarea arhivei s-a făcut în 2005-2006. Data de 9 aprilie e 9 aprilie, da? Dacă n-au predat-o din 2005 până acum acea casetă sau rolă, cum îi spun ei, de ce nu au predat-o după alegeri măcar şi au predat-o în 9 aprilie exact, ca să fie procesate lucrurile şi lansate în timpul campaniei”, a adăugat fostul preşedinte.

SRI a refuzat să comenteze acuzele făcute de Traian Băsescu. Controversele privind colaborarea lui Traian Băsescu cu Securitatea vor fi tranşate la Curtea de Apel Bucureşti. Dar şi acest lucru pare să îi convină fostului preşedinte care pare că are deja strategia de apărare construită.

”Vă garantez un lucru – nu am cum să pierd acest proces. Deja știu cum trebuie să demonstrez lipsa lui de valabilitate și de consistență. Însă nu aș vrea să fac publică abordarea pe care o voi avea. Sunt acuzații fabricate pe lucruri incomplet luate în analiză. Voi câștiga acest proces, totul este să se desfășoare suficient de repede și sper acest lucru, pentru că nu vreau să stau cu acest bolovan atârnat. Am toate argumentele să demonstrez că raportul CNSAS a fost întocmit tendențios. Cel puțin tendențios”, spus, la B1 TV, fostul preşedinte al României.