"Este esenţial ca România să continue a-şi respecta angajamentele rezultate din Tratatul Fiscal aşa cum au fost convenite cu Comisia Europeană (pentru 2016 deficit bugetar 1,2% + 0,25% pentru componenta autohtonă la finanţarea proiectelor cu bani europeni), în aşa fel încât obiectivul de a adera la Zona Euro la 1 ianuarie 2019 să nu fie abandonat. În mod clar, prin politicile fiscale şi salariale, Doctor Ponta abandonase acest obiectiv. Altfel, riscăm să rămânem între ţările de categoria a doua şi asta depinde de noi. Soluţie mai bună decât UE nu avem. Guvernul lui Dacian Cioloş are aici un rol decisiv", a scris Traian Băsescu duminică pe Facebook. 

În sprijinul poziţiei sale, el susţine că, la această oră, sunt destule guverne care caută soluţii pentru a restrânge spaţiul real al Uniunii Europene, utilizând criterii de genul adoptării sau nu a monedei euro sau prezenţa sau nu în spaţiul Schengen. 

"Spaţiul Schengen urmează să fie supus unei reforme extrem de severe în lunile următoare, deci aici putem spune că se va produce o realiniere a şanselor. Aderarea la moneda euro va rămâne însă un criteriu fundamental pentru încadrarea ţărilor în categoria I sau în rândul ţărilor de categoria a doua", consideră Traian Băsescu. 

Sursa: Agerpres