Traian Băsescu cere măsuri urgente în ceea ce privește Rusia. Fostul șef al statului a avut o intervenție în cadrul ”Adunării Parlamentare EURONEST”. Tema de dezbatere a vizat Parteneriatul Estic.

Despre acest subiect, Băsescu susține că este una din cele mai generoase inițiative politice a Uniunii Europene. Mai multe detalii a dat fostul președinte pe pagina sa de Facebook.

“Parteneriatul Estic este una din cele mai generoase inițiative politice a Uniunii Europene.

Uniunea a cheltuit sume importante de bani pentru reforma instituțională, investiții în infrastructură, susținerea societății civile. Mai mult, cei mai mulți dintre cetățenii acestor țări pot circula în Uniunea Europeană fără viză iar mărfurile din aceste țări au acces liber pe Piața Uniunii.

Problema este, care este viitorul acestot țări și viitorul Parteneriatului Estic atâta timp cât toate aceste ţări, fără excepție, au pe teritoriul lor conflicte mai mult sau mai puțin înghețate generate de prezența trupelor de ocupaţie ale Federației Ruse pe teritoriul lor”, a arătat Băsescu.

Băsescu vrea o politică externă agresivă a UE

În opinia sa, rușii pot genera oricând destabilizarea acestor țări. Din acest motiv, Băsescu cere UE să declanșeze cu prioritate o politică externă agresivă. Scopul ar fi retragerea trupelor Federației Ruse din toate enclavele aflate pe teritoriul statelor din Parteneriatul Estic.

“Prin prezența sa militară Federația Rusă poate genera oricând destabilizarea acestor țări, dărâmând tot ceea ce noi am construit cu mulți bani proveniți de la cetățenii noștri.

De aceea eu cer Comisiei Europene, Înaltului Repreyentant Josep Borrell și Comisarului pentru Vecinătate şi Extindere domnului Oliver Verhelyi, să declanșeze cu prioritate o politică externă agresivă, destinată a crea presiune asupra Moscovei, având ca obiectiv retragerea trupelor Federației Ruse din toate enclavele aflate pe teritoriul statelor din Parteneriatul Estic.

PS- Statele din Parteneriatul Estic sunt: Republica Moldova, Armenia, Azerbaijan, Ukraina, Georgia şi Belarus. Belarus este singurul stat din Parteneriatul estic fără trupe ruseşti pe propriul teritoriu”, a spus fostul președinte.

Sursă foto: INQUAM Photos, Octav Ganea