Astăzi, unul dintre cei mai bogaţi români, Ioan Niculae, patronul Interagro, a declarat că în 2012 vom intra din nou în recesiune. Temerea intrării economiei pe minus a fost expusă şi de preşedintele Traian Băsescu, în această seară, la postul B1TV.

“În 2012 există un risc major de revenire a recesiunii. Aș vrea ca guvernul să creeze locuri de muncă. Să ne facă mai puțin dependenți de împrumuturile externe. De ce să ne împrumutăm la dobânzi mari când putem crea locuri de muncă, a spus şeful statului.

Potrivit lui, cea mai mare catastrofă ar fi să nu ne respectăm angajamentele cu FMI și Comisia Europeană.

“Mă aștept să fie gata mai repede noua lege a sănătății. E clar că sistemul actual de sănătate este rigid. A fost un sentiment de oboseală pe timpul verii. Mă așteptam să lucreze comisia de revizuire a Constituției. N-a lucrat. Mi-a arătat că nu există interes, deși exista majoritate parlamentară“, a explicat Traian Băsescu.

Oltchim, Rompetrol şi Roşia Montană, trebuie rezolvate

Trei probleme mari, cu impact major asupra economiei dar şi asupra electoratului au nevoie de soluţionare. Cel puţin asta susţine şeful statului.

“De ce să vă feriți de rezolvarea problemelor de la Oltchim, Rompetrol sau de începerea proiectului Roșia Montană? Faceți-le transparent. De ce să vă feriți? Doar există interes public. Vreau să le dau sentimentul că sunt alături de ei prin ieșirile publice. Sunt convins că lucrurile vor merge înainte din punct de vedere economic“, a declarat preşedintele României.

El a adăugat că soluţia pentru România în aceste moment de criză constă în crearea locurilor de muncă, iar despre Roşia Montană, şeful statului a precizat că nu are niciun fel de complex de susţină astfel de proiecte.
 
“În minerit sunt exploatări care au fost oprite. Companiile ar trebui să fie sprijinite de Eximbank să cumpere utilaje și 2012 să ne găsească cu locuri de muncă. Dacă n-o fac sunt responsabili pentru soarta României. Aș putea la un moment dat să le spun să plece dacă nu reușesc. Aș vrea ca anul acesta să fie creată câteva mii de locuri de muncă, ca să se muncească anul viitor. Nu există un interes al meu special la Roșia Montană. Nu am complexe să susțin astfel de proiecte“, a spus el.