Preşedintele Traian Băsescu a afirmat ieri seară, după reuniunea extraordinară a Consiliului European, că ce se ştie în mod cert în acest moment este că pentru exerciţiul bugetar 2014 – 2020 agricultorii români vor avea la plăţi directe o creştere graduală de cel puţin cinci miliarde de euro.
”Ce ştiu însă cert este că, în momentul de faţă, pentru exerciţiul bugetar 2014 – 2020, agricultorii români vor avea la plăţi directe o creştere graduală de cel puţin 5 miliarde de euro, deci la acele 5,5 se vor mai adăuga încă, minim, 5 miliarde de euro. Şi este un obiectiv important pentru noi, să reuşim să reducem decalajele de subvenţie, pentru că ce vedeţi dumneavoastră… de multe ori spunem avem produse din Ungaria, pe piaţa noastră, ca şi cum n-am mai avea cartofi. Avem produse din Italia, avem produse din Franţa şi, ia uite, am uitat să mai producem zarzavaturi. România este afectată, din punct de vedere competitivitate, fermierii români sunt afectaţi datorită diferenţei de subvenţie şi atunci (…) din acest motiv vedeţi în piaţă, de multe ori, produse din Italia, poate mai ieftine decât cele din România, pentru că avem o diferenţă…, sau din Franţa, mai ieftine decât cele din România, sau din Olanda, – inclusiv floricele -, pentru că avem o diferenţă mare de subvenţie şi pentru noi este un obiectiv important să mărim subvenţia, să micşorăm decalajul. Sigur, acesta nu va fi micşorat peste noapte, dar acestea sunt lucrurile pe care le ştiu cert, în momentul de faţă”, a declarat Traian Băsescu.
Întrebat la cât ar putea ajunge, în anul 2020, subvenţia pentru agricultură, Băsescu a spus: ”E greu. Au nişte mecanisme de a calcula, încât nu m-aş hazarda să dau o cifră până în 2020, dar dacă îmi este permis aş spune undeva la un 190 – 200 de euro pe hectar”. Băsescu a adăugat că propunerea comisarului european Dacian Cioloş privind convergenţa pe agricultură a fost acceptată. ‘Pe şase ani. Deci realizarea convergenţei nu pe patru, pe şase ani, cel puţin la stadiul acesta’, a precizat Traian Băsescu.
Sursa: Agerpres