Subsecretarul de stat în cadrul Ministerului Sănătății, Raed Arafat, a fost atacat în direct la Realitatea TV de Traian Băsescu, pe tema privatizării sistemului medical de urgență.
Combatant al intrării asiguratorilor privați în sistemul medical de urgență, Raed Arafat a fost contrazis în direct de președintele Băsescu, care a precizat că indiferent de tipul de asigurare încheiată, orice român va beneficia de asistență medicală de urgență gratuită.

„Care este nemulțumirea dumneavostră față de legea sănătății? Asistența medicală de urgență va fi gratuită, indiferent de asigurator. Și în acest moment există ambulanțe private. Avem spitale cedate administrațiilor locale. Ar fi rău ca administrațiile locale să cumpere ambulanțe pentru aceste unități? Sau ar fi rău ca spitalele private să cumpere ambulanțe pentru transferul pacienților către spitalele de stat? Cu ce vă deranjează dacă o ambulanță privată ajunge mai repede?”, a declarat Traian Băsescu.

De cealaltă parte, Raed Arafat a atras atenția că „va scădea capacitatea de intervenție a sectorului public”, iar în câțiva ani acesta va fi „înghițit” de cel privat.

„Încetați cu psihoza că vom da ambulanțele pe mâna golanilor”

Traian Băsescu i-a cerut subsecretarului Arafat să înceteze cu „psihoza” pe care o induce, „că vrem să dăm ambulanțele pe mâna golanilor din sectorul privat”, dar a ținut să precizeze că „vă înțeleg dorința dumneavoastră de a păstra totul la stat .

„S-a reproșat că legea a fost făcută în laboratoarele de la Cotroceni. Legea a fost făcută de cei mai buni specialiști. Ea ar trebui discutată relaxat, nu trebuie transformată de demnitarii Ministerului Sănătății într-o rampă pentru o campanie de denigrare. Profesorii universitari din Sănătate au un grad de aroganță”.

Președintele a mai declarat că „România nu poate rămâne înghețată într-un sistem rigid” și trebuie îmbunătățit. Băsescu a criticat și sistemul de intervenții de urgență.

„În acest moment sistemul de intervenții de urgență este departe de a fi perfect. Uităm că sunt oameni care mor fără să ajungă nimeni la el. SMURD-ul nu aparține de Ministerul Sănătății, ci de Interne, nu-l privatizează nimeni. Noua lege deschide ușa privaților în ceea ce privește achiziționarea de ambulanțe private și deschiderea unor unități de primiri urgențe autorizate în alte spitale decât cele de stat. Nu se știe încă ce firme vor fi, dar ele vor fi selectate pe criterii de performanță”, a precizat președintele.