Fostul preşedintele Traian Băsescu ar putea avea din nou probleme. În contextul scandalului de la Blaj, judeţul Alba, unde câteva zeci de persoane au tulburat ordinea publică, vineri, 1 mai, Traian Băsescu a venit cu o serie de declaraţii controversate la adresa etnicilor romi.

“Grupările de ţigani trebuie să înțeleagă că nu pot fi tolerate cu modul lor de viaţă. Ori se înscriu în civilizaţia poporului român, ori, dacă nu, o să se ciocnească mereu de poliţie şi jandarmerie. România trebuie să rămână o ţară în care instituţiile statului controlează tot teritoriul. Or, ei, oricât ar amenința, trebuie să înțeleagă că nu va face nici Poliția, nici Jandarmeria un pas înapoi si dacă vreodată va fi nevoie, nici Armata”, a declarat Băsescu pentru Realitatea Plus.

“S-a dovedit o dată în plus că bunătatea şi toleranţa românilor până la urmă le aduc prejudicii”

Fostul preşedinte a continuat, acuzând că “această minoritate a făcut o imagine deplorabilă poporului român”:

“Uite, cred că şi aici s-a dovedit o dată în plus că bunătatea şi toleranţa românilor până la urmă le aduc prejudicii. În mod artificial i-am numit romi în 1991 prin grija lui Adrian Năstase, iar acum tot ce vedeţi aici se petrece şi în străinătate, iar acolo se vorbește despre români. Această minoritate a făcut o imagine deplorabilă poporului român. Este timpul să o spunem. Trebuie să renunţăm şi la această fantasmagorică denumire de romi. Ei sunt ţigani. Asta este etnia despre care vorbim. Aşa trebuie să o numim.”

Traian Băsescu nu s-a oprit aici cu criticile. El a luat în vizor şi fundaţiile minorităţii rome, care primesc bani de la Guvernul României pentru integrarea romnilor, dar nu îî folosesc în scopurile declarate oficial.

“Sunt foarte multe fundații ale minorității care primesc foarte mulți bani europeni, primesc bani și de la Guvernul României ca să ajute la integrarea acestora. Nu știu cu ce s-au ocupat aceste fundații, dar știu că trăiesc bine cei care le conduc. În schimb, nu se întâmplă nimic cu copiii țiganilor, cu copiii din Zăbrăuți, spre exemplu, ca să nu vorbim de copiii din altă parte”, a mai declarat europarlamentarul PMP.

“Această categorie, care provine din rândul celor nomazi, care nu este capabilă de integrare”

Fostul preşedinte recunoaşte că există şi persoane de etnie romă care sunt absolut respectabile, însă susţine că cei care provin din rândul celor nomazi nu sunt capabili de integrare şi, indiferent dacă stau în ţară sau pleacă prin Europa, ajung inevitabil să se bată cu carabinierii, polițiștii și jandarmii.

“Este bine să știm un lucru. Nu toți țiganii sunt de această categorie. Spre exemplu, țiganii căldărari, care știu meserie, cei cu pălăriile, care sunt respectabili, nu fură, își țin familiile, au creat sate ale lor, trăiesc la fel ca românii, sunt absolut respectabili.

Dar este și această categorie, care provine din rândul celor nomazi, care nu este capabilă de integrare, care a rămas tot cu staborul să se judece sau să-si tranșeze lucrurile între ei, si nu prin procurori si judecători. Și care acum s-a retras acasă, pentru că s-a introdus izolarea în toată Europa. Și dacă ar mai fi în Europa, ar fi pe străzi numai ei cu carabinierii, polițiștii și jandarmii, și nu le-ar plăcea, că le-ar aplica un tratament mai rău decât cel pe care-l primesc de la jandarmii noștri”, a mai declarat Traian Băsescu în intervenţia sa la Realitatea Plus.