Toată lumea credea că Traian Băsescu va deveni istorie după data de 26 mai. Totuși, PMP a dat lovitura și a trecut lejer pragul la europarlamentare, astfel că fostul președinte a lăsat postul din Parlamentul românesc pentru cel european.

Și a dat lovitura în acest fel. Băsescu a pus mâna pe un super salariu la Bruxelles. Fostul președinte al României a deschis lista PMP la alegerile europarlamentare și a fost urmat de către președintele formațiunii, Eugen Tomac.

Toți europarlamentarii primesc același salariu, aproximativ 8.700 de euro. Din aceștia, se scad taxele care sunt plătite de către Uniunea Europeană, alături de contribuții. Salariul net al unui parlamentar ajunge astfel la 6.824,85 de euro.

Cu toate că toți ar trebui să aibă același salariu, există și unele excepții. Demnitarii care au avut un mandat în PE și înaintea alegerilor din 2009 au putut să opteze pentru a avea un salariu în conformitate cu sistemul din țara lor. Salariul este calculat ca 38,5% din salariul de bază al unui judecător de la Curtea Europeană de Justiție.

Alți bani primiți de europarlamentari sunt cei pentru cheltuieli pentru deplasări, diurna zilnică și costuri de cazare.

Și asta nu e tot. Fostul președinte, Traian Băsescu, a prins o funcție importantă în Parlamentul European. Acesta va ocupa o poziție de vicepreședinte în Comisia pentru Afaceri Externe, cea mai importantă Comisie a Parlamentului European. Comisia pentru Afaceri Externe s-a aflat mereu în vizorul Germaniei și este condusă de un neamț încă de la înființare.