Tragedie fără margini în Niger! Prăbuşirea unei mine a provocat cel puţin 18 decese.

Zeci de oameni se aflau într-o mină de aur artizanală

Este vorba despre o mină de aur artizanală, care s-a prăbuşit în sudul Nigerului, aproape de graniţa acestei ţări cu Nigeria.

Autorităţile locale vorbesc despre 18 morţi, însă bilanţul este deocamdată provizoriu. Totul s-a întâmplat duminică, transmite agenţia AFP.

Şapte răniţi sunt acum în spital, transmit oficialii locali

“Bilanțul provizoriu este de 18 persoane, pe care le-am înmormântat în această dimineață”, este declaraţia dată de primarul districtului Dan-Issa, Adamou Gueraou, pentru AFP.

Acesta a mai precizat că există şi 7 persoane rănite care au fost transportate de urgenţă la spital. Printre cei răniţi se numără şi cetăţeni din Nigeria.

Minele clandestine de aur din Africa fac zeci de victime în fiecare an

Astfel de accidente miniere nu sunt, din păcate, o noutate pe continentul african.

La începutul lunii mai a acestui an, cel puţin 15 persoane au murit în urma unei prăbuşiri ce a avut loc la o mină de aur clandestină, situată în nord-estul Guineei, în regiunea Siguiri, potrivit BBC.

Astfel de mine de aur artizanale sunt cu sutele în regiunea Siguiri, acolo unde aurul este scos din pământ doar prin efortul muncitorilor, iar standardele de siguranţă sunt extrem de scăzute.

Accidente similare au mai avut loc în Guineea şi în urmă cu doi ani, când au murit 17 persoane, iar apoi nouă luni mai târziu s-au mai înregistrat alţi 12 morţi în prăbuşirea altei mine.

50 de morţi s-au înregistrat şi în luna septembrie 2020 în Republica Democratică Congo, când o altă mină de aur s-a prăbuşit în estul ţării, în urma ploilor torenţiale.

Republica Democratică Congo are rezerve bogate de cobalt, diamante, cupru şi aur, însă cetăţenii acestei ţări rămân printre cei mai săraci din lume, din cauza anilor de conflict şi a managementului prost înregistrat la nivel naţional.