Prius, pionierul hibrid, este unul dintre cele mai bine vândute autoturisme de acest fel la nivel mondial. Conform oficialilor Toyota, platforma modulară Hybrid Synergy Drive® (HSD) pregăteşte calea pentru diferite tipuri de maşini ecologice. Peste 2,6 milioane de autoturisme Prius şi mai mult de patru milioane de maşini integral hibride Toyota şi Lexus au fost deja comercializate la nivel mondial, reprezentând 80% din vânzările globale de maşini hibride.
Beneficiind de silueta fluidă specifică celei de-a treia generaţii Prius şi de lungimea extinsă cu 20 mm, care permite un nou design frontal, Prius Plug-in Hybrid poate fi recunoscut ca vârf de gamă al familiei de autoturisme integral hibride de la Toyota. Masa modelului Prius Plug-in Hybrid este de doar 1.425 kg, cu numai 55 kg mai mult decât cea a modelul Prius de bază. Masa noului acumulator cu ioni de litiu a fost redusă la numai 80 kg, cu doar 38 kg mai mare decât la acumulatorul hibrid nichel-metal al modelului Prius standard. Niponii menționeză că dimensiunile blocului de baterii nu au afectat nici spaţiul pentru pasagerii din spate și nici cel destinat bagajelor. Astfel, noul model  poate transporta cinci persoane, iar capacitatea portbagajului este de 443 de litri cu scaunele din spate nerabatate.
Grupul motopropulsor pentru Hybrid Synergy Drive® (HSD) generează o putere totală a sistemului de 136 CP, permite un consum de combustibil extrem de scăzut de numai 2,1 l/100 km în ciclul combinat şi un nivel al emisiilor de CO2 de doar 49 g/km. La conducerea în modul EV extins, Prius Plug-in Hybrid generează zero emisii de CO2, NOX şi particule, rulând cu o autonomie urbană de până la 25 kilometri pentru o viteză de maxim 85 km/h, în funcţie de nivelul de încărcare a acumulatorului şi condiţiile de deplasare. După epuizarea autonomiei EV, sistemul HSD va continua să asigure un consum de combustibil de doar 3,7 l/100 km şi un nivel de emisii de CO2 de numai 85 g/km. În doar 90 de minute, mașina poate fi reîncărcată complet la o priză convenţională.
Ca şi în cazul celorlalte modele hibrid, şi modelul Prius Plug-in Hybrid beneficiază de scutirea de la plata taxei de primă înmatriculare, precum şi de diverse avantaje fiscale la nivel local, cum ar fi 95% reducere la plata impozitului auto în municipiul București. „Odată cu lansarea în România a noului Toyota Prius Plug-in Hybrid am inaugurat şi o stație electrică de încărcare ENEL, amplasată în curtea sediului Toyota. Atât maşina, cât şi staţia, reprezintă paşi simbolici importanţi şi demonstrează preocuparea permanentă şi eforturile constante ale celor două companii în domeniul mobilităţii sustenabile şi al unui mod de viață ecologic şi responsabil”, a declarat Anca Dumitrescu, Senior Brand Manager în cadrul  Toyota Romania.