Anul trecut, în luna septembrie, a intrat în vigoare actul normative ce stabilește noul cadru legislative al asociațiilor de proprietari privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietary și administrarea condominiilor.

Potrivit acestui act normative, asociațiile de proprietari sunt obligate să întocmească un regulament al blocului până în luna septembrie a acestui an. Conform legislației, prevederile regulamentului de bloc trebuie respectate de absolut toate persoanele care intră în acel bloc, nu doar de proprietarii de apartamente sau chiriașii care locuiesc în acel bloc.

Concret, pe lângă cele două categorii amintite mai sus, regulamentul de bloc trebuie respectat și de persoanele care sunt găzduite pentru puțină vreme într-unul dintre apartamentele imobilului, dar și de către cei ce se află în trecere prin bloc, indiferent de motiv.

“Toți proprietarii, precum și chiriașii din condominiu, persoanele care locuiesc, persoanele care sunt găzduite pe perioadă determinată sau persoanele aflate în tranzit în condominiu sunt obligate să respecte prezentul regulament”, se precizează într-un act normativ publicat recent.

De asemenea, cei ce trebuie să informeze chiriașii sau persoanele care doar tranzitează spațiile comune ale clădirii sunt chiar proprietarii apartamentelor. În cazul în care regulamentul nu este respectat, locatarii pot sesiza neregulile la președintele sau comitetul executiv al asociației, scrie avocatnet.ro.