Compania cu sediul în Mountain View continuă tradiţia de a-şi boteza sistemele de operare după deserturi. Astfel după Froyo (iaurt îngheţat), Gingerbread (turtă dulce) şi Honeycomb (fagure de miere), Google a lansat astăzi Ice Cream Sandwich (îngheţată sub formă de sandwich).

Noul sistem de operare aduce îmbunătăţiri semnificative şi vizibile pentru cei care au un telefon mobil cu sistem de operare Android.

În primul rând, Google a decis ca navigarea printre aplicaţii să se facă pe orizontală şi nu pe verticală ca pe actualele versiuni, iar butoanele hardware au fost eliminate complet, strategie folosită şi de finlandezii de la Nokia.   

Google a modificat şi fontul introducând unul nou denumit Roboto. În ceea ce priveşte aplicaţiile de bază, acestea au fost complet schimbate. Astfel aplicaţia pentru contacte se numeşte acum People şi seamănă destul de mult cu cea din Windows Phone 7.5 (Mango). Aplicaţia reuşeşte să adune mult mai multe informaţii din diferite surse integrând fotografii de pe site-urile de socializare. Clientul de Gmail a fost îmbunătăţit permiţând accesarea și căutarea prin mesajele descărcate local și când nu există conexiune la internet, iar browserul poate deschide în prezent până la 16 tab-uri.

Aplicaţiile pot fi în sfârşit inchise. La versiunile Gingerbread şi Honeycomb nu exista această opţiune, aplicaţiile continuând să ruleze în background şi încetinind dispozitivul. Acum cu, Ice Cream Sandwich, utilizatorii pot să înlăture aplicaţiile pe care nu le folosesc. Utilizatorii pot dezinstala orice aplicaţie doresc chiar dacă sunt din categoria standard care vin odată cu telefonul sau tableta.

De asemenea, Android Ice Cream Sandwich suportă tehnologia NFC, care permite folosirea dispozitivului mobil pe post de portofel digital. Folosind tehnologia NFC Android Beam, utilizatorii pot împărtăşii rapid pagini web, aplicaţii şi videoclipuri de pe YouTube cu prietenii prin simpla alăturare a telefoanelor. Se pot folosi chiar şi efecte amuzante în timp ce se filmează. Alte funcţii includ activarea camerei foto direct din lock screen, controlul audio direct din lock screen, recunoașterea vocală pentru transmiterea de mesaje şi Face Unlock, care foloseşte funcţia de recunoaştere a feţei pentru deblocarea telefonului.

<iframe width="640" height="360" src="https://www.youtube.com/embed/sLlhhgTEXBA" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>