Toshiba, unul dintre cei doi fabricanţi de reactoare nucleare din Japonia alături de Hitachi, şi-a trimis propunerea companiei Tokyo Electric Power (TEPCO) operatorul şi totodată proprietarul centralei nucleare Fukushima Daiichi (Nr. 1), dar şi guvernului, a precizat Kyodo, citând surse nespecificate.

Grupul crede că poate folosi experienţa acumulată de filiala sa americană, Westinghouse Electric, în gestionarea accidentului de la Three Mile Island, pentru a accelera procesul de la Fukushima, potrivit Kyodo. „În conformitate cu termenii propunerii, va fi nevoie de aproximativ 10 ani pentru a retrage barele de combustibil din reactoare şi combustibilul uzat din bazinele de dezactivare, pentru a demola instalaţiile şi a decontamina solul”, conform aceleiaşi surse.

Compania Hitachi ar urma să înainteze, la rândul său, o propunere împreună cu asociatul său, compania americană General Electric. Pe de alt parte, purtătorul de cuvânt al guvernului Yukio Edano a subliniat vineri că, dată fiind situaţia în continuare „instabilă” de la centrală, nu a venit încă momentul fixării unui calendar pentru demontarea acesteia.

Muncitorii de la TEPCO încearcă de aproape o lună să restabilească alimentarea electrică şi circuitele de răcire ale celor patru reactoare avariate de tsunamiul gigantic de la 11 martie. Lucrările sunt încetinite de scurgerile de apă radioactivă care s-au acumulat în clădirile reactoarelor şi turbinelor.
Sursa: Agerpres