Toshiba şi Compal erau deja parteneri înainte de a ajunge la un acord cu privire la vânzarea uzinei de la Kobierzyce (sud-vestul Poloniei), o tranzacţie care ar urma să se încheie în trimestrul patru al acestui an.

Grupul Toshiba a încetat să mai producă televizoare în Japonia în luna martie 2012 şi în prezent mai are doar trei uzine la nivel mondial care se ocupă cu această activitate, în Polonia, Indonezia şi China. Luna trecută, grupul japonez a informat că una din aceste uzine va fi păstrată iar celelalte două vor fi închise, fără a oferi alte detalii.

Luni, însă, Toshiba a precizat că uzina din Polonia, unde lucrează 700 de persoane, va fi vândută către Compal Electronics dar va continua să producă televizoare LCD marca Toshiba pentru piaţa europeană.

Soarta uzinelor din Indonezia şi China nu a fost încă anunţată însă potrivit presei nipone cel mai probabil uzina din Indonezia va fi cea care va fi conservată.

Prin transferul producţiei de televizoare către subcontractanţi, grupul speră să-şi crească competitivitatea în acest sector unde concurenţa acerbă împinge preţurile în jos, în detrimentul firmelor japoneze. Obiectivul Toshiba este să crească, de la 40% până la 70%, ponderea producţiei de televizoare care va fi acordată subcontractanţilor săi.

Toshiba înregistrează de doi ani pierderi de pe urma producţiei de televizoare din cauza scăderii cererii în Europa şi Japonia. În plus, producătorii japonezi de televizoare se confruntă şi cu o concurenţă acerbă din partea rivalilor sud-coreeni Samsung Electronics şi LG Electronics.

Sursa: Agerpres