Pe tot globul există numeroase religii, având mai mulți sau mai puțini adepți. O treime din populația lumii este creștină, creștinismul fiind religia practicată cel mai des.

Tipurile de biserici sunt diverse. Catedralele catolice sau anglicane și bisericile ortodoxe sunt cele mai numeroase.

În Cartea Recordurilor se spune că țara cu cele mai multe biserici pe kilometri pătrat este Jamaica.

În 2019, existau 1.600 de biserici – un număr uriaș în comparație cu suprafața țării care este doar de 10.991 de kilometri pătrați. Populația țării este estimată la 2.727.000 de persoane.

Care sunt țările cu cele mai multe biserici

Pe continentul european, România ocupă un loc fruntaș la numărul de biserici.

Acest site a realizat un top cu țările în care se află cele mai multe lăcașuri de cult pe cap de locuitor.

1. Vatican

În ceea ce privește populația, Vaticanul este unul din cele mai mici state din Europa. Dacă vrei să vezi țara cu cele mai multe biserici, atunci trebuie să mergi la Vatican. Are mai multe biserici decât orice altă țară de pe planetă.

Vaticanul are aproximativ 1700 de biserici, fiind statul cu cele mai multe biserici pe cap de locuitor.

vatican
Vaticanul / SURSA FOTO: Dreamstime

Situat la Roma, Vaticanul are o populație de aproximativ 1000 de locuitori și este considerat unul dintre cele mai puternice guverne din lume.

Basilica Sf. Petru, cel mai sfânt lăcaș de cult pentru catolici, se află la Vatican.

2. Rwanda

Rwanda are o populație creștină majoritară (95%), romano-catolicismul fiind cea mai mare religie creștină din țară.

Rwanda este a doua cea mai mică țară din Africa și a patra cea mai mică de pe continent, cu aproximativ 11 milioane de oameni, dar doar aproximativ un milion dintre ei sunt creștini.

3. Malawi

Malawi are unul dintre cel mai mare număr de biserici pe cap de locuitor, cu o biserică la fiecare 132 de oameni. De asemenea, țara se mândrește cu o densitate mare de biserici pe km pătrat.

4. Angola

Angola are, de asemenea, o populație creștină considerabilă ( 95% se declară creștini). Peste jumătate dintre creștini sunt catolici, aproximativ un sfert aparținând bisericilor protestante- metodiștii, congregaționaliștii, baptiștii și altele.

Eforturile misionarilor creștini din Angola au răspândit creștinismul în toată țara.

catedrala din Lubango, Angola
Catedrala din Lubango, un oraş din Angola / SURSA FOTO: Dreamstime

5. România

România este țara est-europeană în care se află aproximativ 1800 de biserici. România este împărțită în multe zone geografice, dintre care unele se corelează cu regiunile istorice ale căror nume le poartă.

Una dintre cele trei confesiuni creștine majore este Biserica Ortodoxă (celelalte fiind romano-catolică și protestantă).

Creștinismul ortodox este practicat în toată lumea de aproximativ 200 de milioane de oameni.

6. Italia

Italia este a patra cea mai mare economie din Europa, cu o populație de 60,6 milioane de oameni. Este și a treia cea mai mare națiune industrială din Europa și una dintre țările cu cele mai multe lăcașuri de cult catolice din lume.

Aici există peste 100.000 de biserici pe întreg teritoriul național. Dintre acestea, doar 65.000 sunt deținute de cele 26.000 de parohii: celelalte aparțin persoanelor fizice, regiunilor, ordinelor, congregațiilor și frățiilor.

7. Polonia

La o populație de 38,5 milioane de oameni, Polonia are un număr de peste 10.000 de biserici.

Poporul polonez se mândrește cu cultura și tradițiile sale, care sunt adânc înrădăcinate în credința catolică pe care o practică cu ardoare.

8. Spania

Biserica Catolică din Spania are o lungă istorie de influențare a disputelor politice spaniole în timpul dictaturii şi administraţiilor democratice.

Țara are aproximativ 4.350 de biserici și peste 1.700 de moschei pe întreg teritoriul.

9. Portugalia

Portugalia este inclusă pe această listă datorită moștenirii creștine îndelungate a țării și a dimensiunii modeste (în comparație cu alte state europene).

Portugalia este una dintre cele mai religioase țări din Europa,  90% din populație identificându-se drept catolică.

10. Sao Tomé și Principe

Mica națiune insulară este situată în Golful Guineei, în largul coastei Africii Centrale.

Națiunea insulară a fost un centru important pentru comerțul cu sclavi africani.

Romano-catolicismul este religia majoritară din țară, ca urmare a colonialismului portughez. Romano-catolicii reprezintă 55,7% din populație.

Sao Tomé și Principe
O biserică din Sao Tomé și Principe / SURSA FOTO: Dreamstime