Sala de cinema a fost în 2009 unul dintre cei mai buni „prieteni” ai românilor, filmele din top cinci cumulând încasări uriaşe de peste 5,3 milioane de euro. Clasamentul peliculelor cu cele mai mari vânzări din 2009 pe piaţa din România arată, de asemenea, că animaţiile, efectele speciale şi noua tehnologie 3D sunt la putere.

“Ice Age 3” conduce detaşat

Pe primul loc în box office-ul anului trecut se află animaţia 3D „Ice Age 3: Dawn of the Dinosaurs” („Epoca de gheaţă 3: Apariţia dinozaurilor”). Potrivit datelor Cinemagia.ro, filmul apărut la începutul lunii iunie a reuşit să aducă în cinema, în cele 27 de săptămâni pe marile ecrane, nici mai mult nici mai puţin de 336.180 de spectatori. Încasările au fost şi ele pe măsură: 1,62 milioane de euro.

Filmul, realizat de 20th Century Fox Studios şi  distribuit în România de compania Odeon Cineplex, este a treia parte a seriei “Ice Age” (“Epoca de gheaţă”) şi prezintă aventurile lui Sid, Manny şi Diego, alături de Scrat, veveriţa cu tendinţe suicide pentru o ghindă.

În 3 săptămâni “Avatar” a urcat pe locul doi

Poziţia a doua în box office-ul anului 2009 revine peliculei 3D “Avatar”, care a reuşit să urce pe acest loc cu toate că a fost lansată recent pe marile ecrane din România, pe 18 decembrie. Filmul în regia lui James Cameron a reuşit să atragă în cinema un număr impresionant de spectatori, 308.004, datorită efectelor speciale. Scenariul a fost realizat acum 10 ani, potrivit presei internaţionale, însă abia acum tehnologiile privind efectele speciale au permis punerea în scenă. Încasările din România au fost şi ele pe măsură, în doar trei săptămâni de la apariţie: 1,55 milioane de euro.

Pelicula a fost realizată de 20th Century Fox, având un buget uriaş de 250 de milioane de euro, şi a ajuns în România prin intermediul companiei Odeon Cineplex. „Avatar” a realizat şi încasări de peste 1 miliard de dolari în întreaga lume, potrivit clasamentului realizat de Hollywood.com.

Producţia care îi are în distribuţie pe Sam Worthington, Zoe Saldana, Sigourney Weaver şi Michelle Rodriguez a urcat şi în Top 5 pelicule cu cele mai mari încasări din toate timpurile, situându-se pe poziţia a patra şi surclasând „The Dark Knight”.

“2012” a cucerit România

Pe locul al treilea în topul celor mai bine vândute filme din 2009 se află o producţie lansată tot spre finele anului: “2012”. Apărută pe 13 noiembrie, pelicula care înfăţişează sfârşitul lumii a atras prin multitudinea de efecte speciale. În România 288.188 de spectatori au cumpărat bilete pentru acest film în cele opt săptămâni de rulaj. În acest fel, veniturile realizate de filmul regizat de Roland Emmerich au ajuns la 1,13 milioane de euro.

Emmerich, care a mai regizat şi „Independence day” şi „The day after tomorrow”, adună în pelicula „2012” o pleiadă de efecte speciale care ilustrează sfârşitul lumii anunţat de civilizaţia maya în urmă cu câteva sute de ani. El aduce elemente specifice filmelor cu dezastre, printre care şi distrugerea simbolurilor naţionale precum statuia lui Iisus din Brazilia, Big Ben-ul, Casa Albă sau Piaţa Sf. Petru, toate sub forma unor efecte speciale spectaculoase. Din distribuţia filmului fac parte John Cusak, Amanda Peet, Danny Glover, Thandie Newton şi Oliver Platt.

Potrivit presei internaţionale, primul weekend de la lansare a însemat pentru „2012” şi recuperarea tuturor investiţiilor. Pelicula a fost realizată cu 200 de milioane de dolari, iar primele 3 zile au adus cu 25 de milioane de dolari mai mult.

Horror-ul “Final Destination 3D”, pe locul patru

“Final Destination 4 3D”, (“Destinaţie finală 4”), produs de New Line Cinema şi adus în România de InterComFilm Distribution, ocupă locul al patrulea în preferinţele românilor în materie de filme pentru 2009. În opt săptămâni pe marile ecrane, pelicula horror a avut 110.150 de spectatori şi a realizat încasări totale de 570.000 de euro.

Filmul continuă seria premoniţiilor despre adevărate catastrofe care pun în pericol viaţa a sute de oameni. Nici în acest “episod” eroii principali, interpretaţi de Shantel VanSanten, Bobby Campo şi Mykelti Williamson nu reuşesc să scape de blestem şi sfârşesc tragic.

A doua parte din seria „Twilight” a “prins” la români

Ultimul loc în Top 5 filme de succes în 2009 este ocupat de ce-a de-a doua parte a celebrei serii „Twilight” („Amurg”), „The Twilight Saga: New Moon” („Saga Amurg: Luna Nouă”). Filmul realizat după romanele scriitoarei Stephenie Meyer a avut în cele 6 săptămâni pe marile ecrane 133.353 de spectatori şi încasări de aproape 500.000 de euro.

Saga cu Kristen Stewart şi Robert Pattinson a reuşit să doboare o serie de  recorduri mondiale însemnate. Astfel, este pe primul loc în ceea pe priveşte încasările unui film în prima seară de difuzare în SUA. „New Moon” a ajuns la 26,3 milioane de dolari doar în prima zi de difuzare. Recordul anterior era deţinut de „Harry Potter şi Prinţul Semipur”, al şaselea lungmetraj din franciza inspirată de romanele lui J. K. Rowling, cu 22,2 milioane de dolari, record stabilit în luna iulie.

Mai mult de atât, „Luna Nouă” este cea mai reuşită lansare din acest an, conform datelor Hollywood.com, dar şi cel mai mare debut non-estival din toate timpurile şi cel mai aşteptat film din luna noiembrie.

Ce filme au mai văzut românii0-45104-tabel.jpg

Topul “Box Office Premier 2009” realizat de Cinemagia.ro prin cumularea rapoartelor primite de la distribuitorii de film locali continuă cu alte filme aşteptate de români.  “A Christmas Carol” (“O poveste de Crăciun”) a fost de asemenea un success, fiind urmat de documentarul “Michael Jackson’s This Is It” (“Michael Jackson: Asta-i tot”) care a arătat că peste 73.000 de români l-au iubit pe regele muzicii pop.

“The Proposal” (“Vrei să te însori cu mine?”), “My Bloody Valentine 3D” (“Infern de Ziua Îndrăgostiţilor 3D”) şi “Inglourious Basterds” (“Ticăloşi fără glorie”) încheie topul primelor 10 filmele cu încasări record în 2009 pe piaţa locală.