Capitala României se află pe listă pe poziţia 181, imediat după Varşovia, asta după ce a scăzut nouă poziţii în top faţă de anul anterior. Comparativ cu oraşele din ţările vecine, prezente în clasament, Bucureştiul este mai ieftin decât Budapesta (locul 176) şi Kiev (163) şi mai scump decât Sofia (184) şi Belgrad (198).

Ca rezultat al deprecierii euro, unele dintre orașele din Europa Centrală și de Est, cum sunt Praga (132) și Budapesta au coborât în clasament, în timp ce, Minsk (200) și Kiev (163) au urcat patru, respectiv 13 poziții, deși condițiile locale s-au menținut stabile.

Studiul Mercer a identifică orașele din Asia și Europa – în special Hong Kong (2), Tokyo (3), Zurich (4) și Singapore (5) – ca fiind în topul celor mai scumpe destinații pentru angajaţii străini. Din perspectiva costurilor cu bunurile și siguranța, Luanda (1) capital Angolei ocupă prima poziție în top.

Alte orașe care apar în top zece cele mai costisitoare orașe pentru angajaţii străini sunt: Seul (6), Geneva (7), Shanghai (8), New York (9) și Berna (10). Cele mai puțin costisitoare orașe pentru angajaţii străini sunt: Tunis (209), Bishkek (208) și Skopje (206).

Doar trei dintre orașele europene au rămas în topul celor mai scumpe orașe pentru expați. Zurich (4) este cel mai costisitor oraș European din listă, urmat de Geneva (7) și Berna (10). Moscova (14) și Sankt Petersburg (36) au urcat 53 respectiv 116 poziții față de pozițiile din clasament ocupate anul trecut, în principal datorită aprecierii rublei raportată la dolarul american și a costurilor cu bunurile și serviciile. În același timp, Londra (30), Aberdeen (146) și Birmingham (147) au scăzut 13, 61, respectiv 51 poziții din cauza deprecierii lirei față de dolar urmare a votului pentru Brexit. Copenhaga (28) a coborât patru poziții de pe locul 24 până pe locul 28, în timp ce Oslo (46) a urcat 13 poziții în clasament față de anul trecut. Paris a coborât 18 poziții până pe locul 62.

Alte orașe din Europa de Vest au scăzut de asemenea în clasament, în principal, datorită deprecierii monedei europene în raport cu dolarul. Viena (78) și Roma (80) au scăzut cu 24 respectiv 22 de poziții. De asemenea, orașele din Germania: Munchen (98), Frankfurt (117) și Berlin (120) au consemnat coborâri semnificative în top. Scăderi similare au fost înregistrate și de Dusseldorf (122) și Hamburg (125).

 

“În pofida creșterilor moderate ale prețurilor în majoritatea orașelor din Europa, moneda europeană s-a depreciat în fața dolarului, aspect care a determinat ca cele mai multe dintre orașele din Europa să coboare în clasament”, a explicat Nathalie Constantin-Métral, responsabil cu realizarea studiului Mercer.

Studiul concluzionează că instabilitatea pieței imobiliare, alături de inflația bunurilor și serviciilor, contribuie la sporirea costurilor totale de afaceri la nivel global.

Studiul cuprinde 209 orașe de pe cinci continente și evaluează costurile comparative pentru peste 200 de produse sau servicii în fiecare dintre amplasamentele comparate inclusiv: chirie, transport, alimente, îmbrăcăminte, bunuri și divertisment. Toate orașele sunt comparate cu New York, care este utilizat drept reper iar evoluțiile sunt raportate la moneda americană.