Nici în 2010 România nu a reuşit să-şi treacă numele pe lista celor mai bune universităţi din lume. Cei de la Shanghai Jiao Tong University au publicat astăzi topul celor mai bune 500 de universităţi din lume, top din care România lipseşte cu desăvârşire.

Cea mai bună univeristate în ochii asiaticilor de la Shanghai este Harvard, deşi ieri un top realizat de americani clasa această instituţie pe locul 8.

În primele 10 poziţii, doar 2 universităţi sunt din Europa: Cambridge şi Oxford. Restul sunt celebrele universităţi americane cu care ne-am obiţnuit deja: MIT, Stanford, Princeton, Columbia, etc.

Spre deosebire de noi şi de bulgari, ungurii au reuşit să-şi facă simţită prezenţa în acest top cu două universităţi.

Topul realizat de chinezi este realizat pe baza activităţii ştiinţifice şi nu pune în lumină criteriile de performanţă. Mai precis, topul ia în calcul numărul de premii Nobel obţinute de profesori sau absolvenţi, medalii obţinute, numărul de citări în lucrările ştiinţifice, precum şi numărul de articole de cercetare publicate.

Criteriile după care se realizează acest top au fost deseori contestate că nu reflectă realitatea, iar europenii susţin că este realizat împotriva universităţilor din Europa.    

În acest clasament, Statele Unite au 54 de universităţi în primele 100 de poziţii.

1.Harvard University

2. University of California

3. Stanford University

4. Massachusetts Institute of Technology (MIT)

5. University of Cambridge

6. California Institute of Technology

7. Princeton University

8. Columbia University

9. University of Chicago

10.University of Oxford

DETALII:
Pentru a vedea întregul clasament, click aici
Citeşte şi Topul celor mai bune universităţi americane