Arta scoate din buzunarele colectionarilor cu dare de mana milioane de dolari. Care sunt cele mai scumpe picturi vandute vreodata in cadrul unor licitatii deschide sau a unora private?

Pe primul loc se afla No. 5, 1948, pictat de Jackson Pollock, artist american care a abordat stilul expresionist abstract. Tabloul a fost vandut in 2006 de catre David Geffen pentru 140 milioane de dolari, insa valoarea sa a ajuns in acest an la 143 milioane de euro. „No. 5, 1948“ este realizat pe o planseta de lemn peste care au fost aplicate straturi groase de vopsea care dau impresia unui cuib. Tabloul pictat bineinteles in 1948 a apartinut lui Samuel Irving Newhouse, fondatorului imperiului Advance Publications. Dupa moartea acestuia, in 1979, lucrarea lui Pollock a fost expusa la Muzeul de Arta Moderna din New York, iar apoi a fost achizitionata de Geffen. Actualul detinator al valoroasei picturi este David Martinez.

0-17498-ww.jpg

 

 

Woman III este opera de arta ce ocupa cel de-al doilea loc in topul celor mai scumpe tablouri. Cu o valoare de 140,2 milioane de dolari aceasta apartine artistului olandez Willem de Kooning care a abordat acelasi stil expresionist abstract. Pictat in 1953 tabloul a fost vandut in 2006 tot de catre David Geffen catre Steven Cohen pentru 137,5 milioane de dolari.

 

 

 

0-17495-portrati.capital.jpg

Locul al treilea in acest top este detinut de pictura Portrait of Adele Bloch-Bauer I al artistului simbolist Gustav Klimt. Terminat in 1907 tabloul a apartinut Mariei Altmann, o refugiata din Austria din timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, ajungand in cele din urma in posesia guvernului austriac. Altmann, una dintre cele doua nepoate mostenitoare ale lui Block, a dat în judecata, in 1999, statul austriac pentru recuperarea bunurile confiscate pentru ca in 2006 sa intre in posesia picturilor lui Klimt. Acesta a vandut Portrait of Adele Bloch-Bauer I pentru 135 de milioane de dolar lui Ronald Steven Lauder. De atunci valoarea tabloului a crescut la 137,6 milioane de dolari.

0-17496-doctor.capital.jpg

Urmatorul tablou,Portrait of Dr. Gachet, apartinand lui Vincent van Gogh, a fost realizat in 1890. Pictura a facut parte din colectia personala a familiei bancherului german Siegfried Kramarsky pana in anii ‘90. In 1990 a fost vanduta insa in cadrul unei licitatii pentru 82,5 milioane de dolari catre japonezul Ryoei Saito. Acesta a declarat ca in cazul in care moare vrea sa fie incinerat cu tabloul. Moartea sa din 1996 a atras misterul, identitatea noului proprietar al tabloului de Van Gogh ramanand neelucidata. In acest moment valoarea sa este de 130 milioane de dolari.

0-17497-bal.capital.jpg

Locul al cincelea este detinut de catre pictura celebra Bal au moulin de la Gallette, Montmartre realizata de Renoir in 1876. Aceasta a fost vanduta in 1990 colectionarului japonez Ryoei Saito pentru 78,1 milioane de dolari insa dupa moarea acestuia noul proprietar a ramas anonim. Se pare ca tabloul este intr-o colectie privata din Suedia, astazi ajungand la o valoare de 122,8 milioane de dolari.

 

Sursa: Chiff.com