Potrivit raportului Glassdoor intitulat "Ce țări din Europa oferă cel mai bun nivel de trai?", în capitala Marii Britanii, Londra, se plăteşte cea mai mare chirie din toată Europa, ceea ce înseamnă că oamenii dau o mare parte din salariile doar pe găsirea unui loc convenabil în care să trăiască.

Indicele costului de viață Glassdoor ia în calcul venitul faţă de "câti bani sunt necesari pentru a cumpăra un coș de bunuri și servicii standar în diferite țări, inclusiv produse alimentare, restaurante, transport, utilităţi şi chirie."

Sigur, Londra se află în partea de sus a clasamentului, dar există și alte orașe cun rang superior.

Business Insider aruncă o privire spre cele 11 oraşe cu cele mai scumpe costuri de viaţă din Europa:

 1. Geneva – Orașul elvețian este cu 3% mai scump decât New York City, chiar dacă venitul este unul dintre cele mai mari din toată Europa.
 2. Zurich – Acest oraș este unul centrele financiare din Elveția, dar de asemenea are unele dintre cele mai mari costuri de transport, cazare şi utilităţi.
 3. Londra – Capitala Marii Britanie are unele dintre cele mai mari chirii din Europa. Luând în considerare că venitul este destul de fragil, acest fapt duce la situaţia ca londonezii să cheltuiască o proporție foarte mare din salarii pe locuinţă.
 4. Oslo – Capitala norvegiană are unele dintre cele mai mari salarii din întreaga Europă, dar totul – de la alimente la facturile de utilități – este costisitor și chiar cheltuielile de transport reprezintă o bună parte din salariul lunar.
 5. Bergen – Orașul de coastă norvegian este înconjurat de munți și fiorduri, dar costul ridicat de viaţă este mai mare decât al celor care locuiesc în Los Angeles.
 6. Copenhaga – Fiind centrul cultural, economic și guvernamental al Danemarcei, orașul are unele dintre cele mai mari costuri de trai din țară.
 7. Paris – Salariile anuale sunt relativ modeste și sunt pe locul 6, în partea de jos a clasamentului indicelui nominal al salariilor medii anuale furnizat de Glassdoor atunci când ne uităm la Franța în ansamblu. Cu toate acestea, costurile de proprietate sunt extrem de ridicate în capitală, ceea ce face ca Parisul să fie unul dintre cele mai scumpe locuri din Europa.
 8. Dublin – Capitala Irlandei are unele dintre cele mai mari salarii medii din Europa. Cu toate acestea, creșterea costurilor pentru locuințe, transport și produse alimentare o fac în acest an unul dintre cele mai scumpe oraşe.
 9. Stockholm – Suedia are unul dintre cele mai înalte standarde de viață în Europa, datorită costului bunurilor și serviciilor locale – inclusiv produse alimentare, transport și chirie -, acestea fiind relativ modeste.
 10. Helsinki – Capitala finlandeză se află pe listă pentru că, deşi în întreaga țară salariile sunt, în medie, destul de mari, Helsinki are unele dintre cele mai mari costuri de viaţă la toate categoriile.
 11. Amsterdam – Acest oraş este unul dintre cele mai căutate locuri pentru a trăi în Olanda, mulţumită faptului că este un important centru cultural, financiar și educațional al ţării. Cu toate acestea, popularitatea sa împinge costurile locale în sus, făcându-l un oraş scump pentru a trăi.