“Din tranzacţiile care vor fi realizate pentru primul trimestru al anului următor noi sperăm ca să observăm cel puţin o stagnare a preţului, dacă nu chiar o diminuare pentru că sunt motive suficiente, vorbim de de energie electrică. Iar în zona de gaze, această liberalizare trebuia foarte bine reglementată şi stabilită de ANRE. Aşteptăm să se realizeze acest lucru după care ANRE poate să facă o analiză dacă va fi necesară o ajustare de preţ”, a spus Toma Petcu, citează Agerpres.

Acesta a precizat că de la ANRE nu i s-a semnalat necesitatea unei ajustări pozitive. 

“Ajustările de preţuri sunt strict politica ANRE. Acesta nu înseamnă că Ministerul Energiei nu a avut discuţii permanente cu ANRE, cu fosta conducere şi cu actuala conducere, despre ajustarea acestor preţuri. În acest moment, aşteptăm să vedem cum vor evolua licitaţiile pentru primul trimestrul al anului următor. Este foarte important ca în aceste licitaţii să vedem evoluţia preţurilor şi preţurile la care se închid contractele, urmând ca, în funcţie de acest lucru şi de evoluţia pieţei şi de cantităţile suplimentare pe care eu le estimez de energie electrică cel puţin din zona de hidro şi eoliană, zona ieftină de producţie a energiei, să se resimtă în preţuri atât pe pieţele secundare, cum este PZU, şi de asemenea în tranzacţiile pentru T1”, a afirmat Toma Petcu. 

De asemenea, acesta a spus că orice modificare a preţurilor de către ANRE trebuie să fie puternic justificată. 

“Suntem foarte atenţi şi în zona de gaze pentru că vorbim în această perioadă de o liberalizare totală, o liberalizare care ar fi trebuit să fie reglementată de către ANRE printr-o legislaţie secundară. Acest lucru nu s-a întâmplat la timp. Actuala conducere a ANRE, aşa cum v-a comunicat, a demarat acest lucru şi vrea să elaboreze această legislaţie pentru a putea să reglementeze foarte bine aceste tranzacţii care se fac pe piaţă între producători şi distribuitori. Suntem convinşi că prin această reglementare se poate stabili, din punctul meu de vedere, dacă evoluţia preţului necesită şi se justifică o altă ajustare în zona de gaze. În acest moment, din discuţiile pe care le-am avut cu ANRE, dumnealor nu sesizează că ar fi cazul să realizeze acest lucru”, a declarat Toma Petcu la conferinţa Focus Energetic.