"Creăm prin această etapă cadrul legal pentru a putea eficientiza serviciile de termoficare pe care le furnizează de regulă primăriile către populaţie. Practic, dăm posibilitatea ca sistemul integrat de termoficare, pentru prima dată acolo unde nu este încă realizat, să fie sub o comandă unică", a declarat Toma Petcu în deschiderea şedinţei de Guvern.

"Comanda primăriilor mi se pare mult mai corect aşa, pentru că pe lângă faptul că sunt cei care au legătură direct cu populaţia, cu consumatorul, au şi posibilitatea să atragă fondurile europene pentru modernizarea şi retehnologizarea acestor sisteme de transport şi de furnizare a energiei termice. Ordonanţa dă dreptul primăriilor să preia cu titlul oneros acţiunile deţinute de statul român la societăţile producătoare de agent termic. Avem mai multe situaţii în ţară unde se poate produce acest lucru. Întrucât discuţiile sunt mai avansate la nivelul Primăriei Capitalei, este posibil ca în acest an ELCEN să fie primul model de transfer cu titlu oneros, dar există această posibilitate şi în alte reşedinţe de judeţ, cum ar fi Constanţa, Galaţi, Drobeta-Turnu Severin, adică zone foarte importante pentru noi", a mai spus Toma Petcu. 

Ministrul Energiei a făcut această precizare după ce premierul Mihai Tudose i-a solicitat să prezinte proiectul de act normativ care creează cadrul legal care va permite "trecerea, vânzarea practică a ELCEN către Primăria Capitalei". 

AGERPRES