Ce a declarat Ludovic Orban

”Deci şi aicea eu susțin foarte clar această măsură și consider că este profund constituțională. Mi se pare normal ca statul, atâta timp cât ia această decizie care, repet, e profund normală – cineva se pensionează, mulți dintre ei s-au pensionat la cerere, s-au pensionat anticipat, beneficiind de legi speciale. Păi dacă te-ai pensionat, nu poți să vii să cumulezi, după ce tu ai spus că te-ai pensionat că nu mai vrei să muncești, după aia să vii să te angajezi la stat, mulţi dintre ei provenind tot din sistemul public, cei care s-au pensionat, care s-au pensionat pe legi speciale, și acum vin să lucreze în continuare la stat, să cumuleze pensia cu salariul.”

”Dacă lucrează în sistemul public, nu poate beneficia de pensie pe perioada cât lucrează”

”Vă mai spun încă o dată: asta nu înseamnă o restrângere la muncă. Dacă omul vrea să lucreze, poate să lucreze, noi nu-i interzicem să lucreze. Noi spunem foarte clar că dacă lucrează în sistemul public, nu poate beneficia de pensie pe perioada cât lucrează în sistemul public – mi se pare perfect de bun-simț, normal, constituționale, legal. Nu interzice, nu e interdicția dreptului la muncă, ci pur și simplu şi spune ‘măi, dacă muncești, dacă vrei într-adevăr să fii activ, să lucrezi în sectorul public într-o instituție a statului, se suspendă plata pensiei, sigur, având dreptul ulterior să ți se recalculeze pensia, să îți crească cu perioada pe care o lucrezi cât ești la stat. De asemenea, nu se interzice prin lege…”, a spus Ludovic Orban.

” (…) nu se interzice prin lege să lucreze în mediul privat. Dacă vrei să lucrezi în mediul privat, ești liber să lucrezi în mediu privat, dar pensia publică pe care o dai din sistemul public de pensii nu poate fi cumulată cu salariul pe care îl primește ca angajat al unei instituții publice”, a adăugat premierul.

Ce se întâmplă cu judecătorii CCR

În cadrul emisiunii de aseară, Denise Rifai l-a întrebat pe Ludovic Orban ce se întâmplă în cazul judecătorilor de la CCR care, conform spuselor jurnalistei, au venituri lunare ce depășesc 50.000 de lei.

Răspunsul premierului a fost unul scurt: ”Prevederea nu face referire la judecătorii Curții Constituționale și la cei care exercită mandate alese, care sunt prevăzute în…(…) care sunt… Cei de la Curtea Constituțională,e vorba de cei care sunt aleși primarii, de exemplu, care sunt aleși, nu au această interdicție, pentru că ei sunt rezultatul unei proceduri de alegere, exercită un mandat de demnitate publică primarii.”.

Va aduce noua lege votată ieri beneficii și pentru actualii pensionari?

Jurnalista Denise Rifai este de părere că viitorii pensionari vor fi cei care vor beneficia de pe urma legii votate ieri, în timp ce Ludovic Orban a ținut să o contrazică.

”În ceea ce priveşte parlamentarii, de exemplu: dacă se adoptă legea, se sistează plata indemnizațiilor speciale pentru parlamentari.”, a spus Orban.

Se vor tăia pensiile aflate acum în plată?

”Cu siguranță, trebuie recalculate pensiile pe baza prevederilor legale. (…) Vom vedea. Eu cred că există soluții privitoare la recalcularea inclusiv a pensiilor, pentru că nu se poate crea o discriminare între cei care se pensionează din momentul adoptării legii față de cei care s-au pensionat înainte.”, notează evz.ro.

 

Ludovic Orban a asigurat oamenii că se va găsi o modalitate să trateze toți pensionarii egal

”Aici nu cunosc chiar în detaliu prevederile legate de acest subiect, dar încă o dată, până la urmă aplicarea legilor se face de către guvern şi dacă va fi necesar vom emite acte normative, care într-adevăr să permită aplicarea legii și mai ales să asigure o egalitate de tratament între cei care s-au pensionat anterior se cşi cei care se pensionează după adoptarea proiectului de lege.”, a încheiat acesta.