Astfel, Guvernul a adoptat o ordonanţa care modifică un articol din OUG 125/2006 pentru aprobarea schemelor de plăţi directe şi plăţi naţionale directe complementare, care se acordă în agricultură începând cu anul 2007, şi un altul din Legea nr. 36/1991 privind societăţile agricole şi alte forme de asociere în agricultură.

'Se urmăreşte ca documentaţia solicitată producătorilor agricoli să fie simplificată la stabilirea cadrului general de acordare a plăţilor directe în agricultură, în vederea facilitării procesului de accesare a fondurilor europene destinate agriculturii, gestionate de Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură. Măsura vizează reducerea birocraţiei în ceea ce priveşte procedura de gestionare a schemei de plată unică pe suprafaţă şi de efectuare a plăţilor, prin înlocuirea documentelor pentru dovedirea dreptului real de folosinţă cu cele care justifică utilizarea legală a suprafeţelor de teren destinate producţiei agricole', menţionează Ministerul Agriculturii.

Actul normativ a fost elaborat pentru a veni în sprijinul fermierilor, prin uniformizarea şi simplificarea procedurilor administrative legate de alcătuirea documentaţiilor necesare în procesul de accesare a fondurilor comunitare alocate prin Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA). Totodată, prin actul normativ sunt transpuse în legislaţia naţională o serie de prevederi adoptate recent la nivel european.

'Era necesară această modificare, având în vedere importanţa gestionării corecte a fondurilor Uniunii Europene destinate agriculturii româneşti şi armonizarea prevederilor regulamentelor europene cu legislaţia naţională. Totodată, actul normativ adoptat azi răspunde solicitărilor pe care le-am primit din partea producătorilor agricoli pentru simplificarea condiţiilor privind acordarea sprijinului financiar', a declarat Daniel Constantin, viceprim-ministru, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, citat în comunicatul MADR.

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură a finalizat, pe 10 iunie, Campania de primire a cererilor de plată pentru schemele/măsurile de sprijin pe suprafaţă, pentru anul 2014, în cadrul căreia au fost depuse 1.025.772 de cereri, pentru o suprafaţă de 9.926.240,72 de hectare.

Cele mai mari suprafeţe solicitate la plată se regăsesc în judeţele Timiş (542.317,87 ha), Constanţa (489.779,39 ha), Dolj (444.314,61 ha) şi Teleorman (437.759,68 ha).

AGERPRES