Aceasta este concluzia unui comentariu publicat de Robert Farley pe site-ul 19fortyfive.

Așadar, alegerile prezidențiale de anul viitor riscă să arunce America într-un nou război civil?, se întreabă acesta.

Război civil?

Un război civil, în termeni convenționali, este puțin probabil. Indiferent de diviziunea dintre democrați și republicani în termeni geografici, diviziunea reală dintre rezidenții urbani și cei din suburbii, pe de o parte, și rezidenții ex-urbani și rurali, pe de altă parte, este una semnificativă.

În Kentucky, de exemplu, cele mai mari două orașe (Lexington și Louisville) sunt majoritar democrate. În Deep Blue California, Donald Trump a primit peste 6000000 de voturi, mai multe decât a primit în orice alt stat, chiar și cele pe care le-a câștigat. Dar anul 2024 nu este anul 1860; americanii sunt divizați în moduri complet diferite, pe probleme mult diferite.

donald trump
SURSĂ FOTO: Twitter, Mad Bull America

Alegeri cu rezultat strâns

Cu excepția alegerilor din 2008 (unde Barack Obama l-a învins pe John McCain cu o marjă decisivă, nu copleșitoare), fiecare scrutin prezidențial din SUA a avut un rezultat strâns. Victoria lui Joe Biden din 2020 a fost mai confortabilă decât majoritatea, cu o marjă populară de 5 puncte și 74 de voturi în Colegiul Electoral, dar a depins de rezultatele la mustață din multe state.

Se pare că alegerile din 2024 se vor desfășura în termeni asemănători, cu foarte puține state swing menținând echilibrul între nominalizații democrați și cei republicani. Georgia, Wisconsin, Arizona și Nevada vor fi supuse unui control imens din partea ambelor partide, în zilele de dinainte și de după alegeri, deoarece oricare ar putea menține echilibrul de putere în următorii patru ani.

Republicanii au o poziție dominantă

Partidul Republican rămâne extrem de competitiv la nivel local și regional, iar în multe zone ale țării a obținut o poziție dominantă. O varietate de dinamici asociate cu repartizarea și compoziția demografică au făcut ca Partidul Republican să rămână viabil și extrem de puternic.

La nivel prezidențial, însă, Partidul Republican este o catastrofă. A obținut votul popular o dată în ultimele opt alegeri, în ciuda faptului că a câștigat Casa Albă grație victoriilor colegiilor electorale. Soluția pe care Donald Trump și lacheii săi au găsit-o, pentru a-și explica lipsa de popularitate în anumite state, este de a minți constant cu privire la natura alegerilor. Dacă Trump sau alți republicani câștigă, totul e bine. Dacă apare o înfrângere, atunci cuvântul „FRAUDĂ” este răspândit imediat pe rețelele de socializare și prin infrastructura media asociată republicanilor. Pe scurt, republicanii sunt bucuroși să-și mintă alegătorii, iar aceștia se bucură să fie mințiți.

Război civil în 2024?

În 2024, există toate motivele să credem că Donald Trump și susținătorii săi vor fi mai bine pregătiți să acționeze conform unui calendar mai periculos și mai eficient. Având în vedere că alegerile de anul viitor vor fi decise într-o mână de state (chiar și în acele state voturile cruciale pot fi exprimate în câteva secții importante), nu ar fi surprinzător ca, pe 5 noiembrie 2024, să asistăm la un val de violențe pro-Trump la secțiile de votare.

Viitorul este greu de anticipat și mereu în mișcare. Donald Trump ar putea câștiga alegerile; victoria sa din 2016 nu a provocat nicio violență notabilă și a fost rapid acceptată de democrați. Joe Biden ar putea câștiga cu o marjă suficient de mare în mai multe state în care afirmațiile de fraudă nu vor avea câștig de cauză. Dar pericolul nu este greu de anticipat. Republicanii sunt o coaliție minoritară care crede, cu fanatism, că este o coaliție majoritară. A alimentat o serie de minciuni privind frauda la alegerile din 2020. Membrii GOP vor decide acum dacă vor alege violența.

Mai mult, pentru Donald Trump mizele sunt uriașe. Dacă va câștiga, va deveni președintele Statelor Unite pentru a doua oară. Dacă pierde, are șanse foarte mari să moară în închisoare. În aceste condiții, este de înțeles de ce va încerca să încline, în mod violent, votul de anul viitor în favoarea sa.