Ultimele luni ale anului aduc mutări importante pe piaţa asigurărilor: manageri şi firme noi, schimbarea acţionariatului unor companii şi modificări de strategie la marii jucători.

Primele planuri nu sunt cele care reuşesc întotdeauna, fie că este vorba de strategii de afaceri abandonate, fie de preluări eşuate. Majorarea participaţiei grupului austriac Uniqa la asigurătorul autohton Astra se află într-o astfel de situaţie. „Deoarece condiţiile pentru deţinerea unui pachet majoritar la Astra nu au fost îndeplinite, nu mai există obligaţii legale în această privinţă. Participaţia la Astra rămåne la 27%“, a informat Uniqa, prin comunicatul de presă pe tema rezultatelor înregistrate la sfårşitul primului semestru. Uniqa urma să îşi majoreze participaţia la Astra la 50% plus o acţiune, potrivit unui anunţ făcut de compania autohtonă în vara anului trecut. La sfårşitul anului trecut, Astra se afla pe locul opt pe piaţa autohtonă în clasamentul întocmit în funcţie de valoarea primelor brute subscrise, cu o cotă de piaţă de 5,73%. Pe de altă parte, Uniqa a anunţat că se aşteaptă ca preluarea companiei autohtone – Unita – de la Vienna Insurance Group (VIG) să aibă loc în această toamnă, după primirea tuturor aprobărilor necesare. Unita este cea de-a şasea companie de pe piaţa locală, deţinånd o cotă de 6,12%.

Actualul proprietar al Unita, VIG, urmează să intre în această toamnă în acţionariatul celor două companii de asigurări ale grupului BCR – BCR Asigurări şi BCR Asigurări de Viaţă. Anunţul referitor la finalizarea tranzacţiei ar putea apărea chiar în această săptămånă. În portofoliul VIG se află deja asigurătorii Omniasig, Omniasig Life şi Asirom.

Generali PPF: şef şi strategii noi

O serie de schimbări se prefigurează la nivelul companiilor care urmează să fie controlate de grupul Generali PPF, dacă vor fi obţinute toate aprobările necesare de la autorităţile de reglementare. Primul pas vizibil a avut deja loc: grupul a anunţat că a nominalizat-o pe Marie Kovarova pentru a fi viitorul preşedinte şi director general al Generali, în locul lui Tudor Moldovan. Kovarova vine de la Ceska pojit’ova, cea mai mare companie de asigurări a Generali PPF. Potrivit unor surse din piaţă, ea urmează să fie secondată de doi directori generali adjuncţi, care nu au fost încă anunţaţi: unul va fi responsabil cu activitatea Generali, iar celălalt cu Ardaf şi RAI, care vor face parte din grup. Generali PPF a semnat un acord pentru preluarea controlului asupra celor două companii şi aşteaptă aprobarea de la autorităţile de reglementare. Potrivit aceloraşi surse, Generali urmează să rămånă cu activităţile „corporate“, destinate clienţilor persoane juridice, şi cu asigurările de viaţă, în timp ce Ardaf şi RAI vor acoperi activităţi numai pe zona de retail, a clienţilor persoane fizice. Şeful pe comunicare al Generali PPF, Richard Kapsa, nu confirmă însă aceste schimbări, precizånd că „strategia pentru companiile noastre din Romånia va fi pregătită după ce obţinem toate aprobările necesare de la autorităţile de reglementare“.

Porsche îşi deschide sucursală

Dacă strategia marilor grupuri de asigurări a prevăzut intrarea pe piaţă prin preluarea unor companii deja existente, altele intră prin utilizarea paşaportului european. Grupul Porsche urmează să îşi înceapă activitatea prin deschiderea unei sucursale. „Lansarea este prevăzută la începutul lunii octombrie“, afirmă viitorul director general al sucursalei, Virgil Chirică. „Activitatea noastră va fi mulată pe strategia grupului Porsche. (…) Pentru început, vom vinde către clienţii noştri asigurări Casco“, afirmă Chirică. În primele luni, societatea urmează să våndă poliţe celor care obţin finanţări în sistem leasing de la Porsche pentru achiziţia de autovehicule, iar ulterior şi celor care apelează la credite sau cumpără maşini cu banii jos. Grupul Porsche îşi completează, prin deschiderea acestei sucursale, activităţile care ţin de oferirea de servicii financiare complete pe piaţa autohtonă. Grupul are deja o societate de leasing, bancă şi un broker de asigurări.

1,22 mld. de euro a fost valoarea pieţei asigurărilor din Romånia la sfårşitul primului semestru din acest an

«Deoarece condiţiile pentru deţinerea unui pachet majoritar la Astra nu au fost îndeplinite, nu mai există obligaţii legale în această privinţă.»
Comunicat oficial Uniqa

Generali Asigurari
Acţionarul majoritar a schimbat şeful companiei. Nominalizată pentru funcţiile de preşedinte şi director general este cehoaica Marie Kovarova

Astra
Uniqa nu îşi va mări participaţia la peste 50%. Anunţul apare după mai mult de un an de negocieri pe această temă