Șeful BCE pare hotărât să împingă mai departe măsurile de relaxare, de la tăieri ale ratei dobânzii, la injecții de lichiditate, chiar dacă datele publicate săptămâna aceasta indică o creștere accelerată a economiei în primul trimestru. Motivul principal: teama de deflație.

Inflația a rămas blocată la mai puțin de jumătate față de ținta BCE. “O revenire economică ceva mai puternică nu va schimba prea mult. BCE devine tot mai intolerantă față de o inflație scăzută”, spune Marco Valli, economist-șef al UniCredit pentru zona euro, citat de Bloomberg.

Trei sferturi dintre repondenții ultimului sondaj realizat de agenția Bloomberg printre traderi, bancheri și administratori de fonduri consideră că deflația este o amenințare mai mare pentru zona euro decât inflația.

Produsul Intern Brut în zona euro a crescut cu 0,4% trei luni, până în partie, potrivit medianei estimărilor făcute într-un sondaj Bloomberg. Avansul ar fi, astfel, de două ori mai rapid comparativ cu trimestrul anterior și ar marca cea mai mare rată de creștere de la începutul lui 2011. Biroul oficial de statistică al Uniunii Europene din Luxemburg va anunța datele PIB în data de 15 mai.