In cadrul conferintei de presa, Mugur Isarescu a prezentat primul Raport trimestrial asupra evolutiei inflatiei. Acest eveniment marcheaza oficial trecerea la noua politica adoptata de BNR, privind strategia de tintire directa a inflatiei.

In raport este analizata punctual evolutia inflationista pe parcursul anului 2005 atat din punct de vedere al cauzelor cat si al consecintelor.

Principalele cauze ale stoparii ritmului de dezinflatie din al doilea trimestru al anului 2005 sunt, potrivit guvernatorului BNR, majorarile inregistrate de preturile administrative, si accize si mai ales cresterea cotatiilor petrolului la nivel international.

O alta cauza majora invocata de Mugur Isarescu este cresterea numarului de credite acordate de bancile comerciale, crestere pe care Consiliul de Administratie al BNR a decis sa o limiteze prin majorarea nivelului dobanzilor. De asemenea Mugur Isarescu a anuntat ca BNR va propune Guvernului adoptarea unei legi prin care sa se evite dezvoltarea unor institutii de credit, altele decat cele bancare.

Pentru anul 2006 Banca Nationala a Romaniei estimeaza o inflatie de 5%, numai in conditiile in care valoarea TVA-uluui ramane neschimbata. In cazul majorarii TVA la 23%, Mugur Isarescu a declarat ca ne putem astepta la o crestere a cifrei de inflatie cu aproximativ 1,5%.

Sursa: HotNews.ro