,,Se pare că în special tinerii nu sunt bine informaţi sau poate că nu prezintă interes pentru alegerea unui fond de pensii administrat privat deoarece în acest an 80.000 de tineri au fost repartizaţi aleatoriu la unul din cele opt fonduri de pensii administrate privat', a declarat luni preşedintele Casei Naţionale de Pensii Publice /CNPP/, Ileana Ciutan, la o conferinţă despre pensiile private.

Conform legii, tineri au dreptul să opteze pentru un fond de pensii administrat privat (de pe Pilonul II) la care să le fie virate automat contribuţiile (lunar, în acest an – 4,5% din salariul brut – n.r.), dar mulţi dintre ei nu îşi exercita această opţiune, iar CNPP, care administrează Registrul participanţilor la fondurile de pe Pilonul II, îi repartizează aleatoriu.

Ciutan a precizat că, în prezent, se virează contribuţii în 3,75 milioane de conturi individuale de pensii private (conturi active), dintr-un total de 6,2 milioane de persoane înregistrate în sistem, numărul de conturi active fiind în creştere cu 200.000 faţă de începutul anului, când se cifrau la 3,55 milioane.

Numărul de pensionari este de 5,23 milioane, iar raportul dintre salariaţi şi pensionari este de aproximativ ,,unu la unu', chiar uşor în favoarea salariaţilor, potrivit preşedintelui CNPP.

Conform datelor Ministerului Muncii, numărul de asiguraţi, care plătesc CAS, este de 5,3 milioane persoane, iar numărul de contracte active de muncă este de peste 5,7 milioane.

Ciutan a explicat că numărul salariaţilor este mai mare decât cel comunicat de Institutul Naţional de Statistică /INS/, de 4,5 milioane, în condiţiile în care INS ţine cont doar de organizaţiile cu mai mult de cinci salariaţi.

AGERPRES