Ţigările se vor scumpi de la 1 ianuarie 2010 însă nu toţi producătorii au decis cu cât vor creşte preţurile în condiţiile în care nu se ştie dacă Guvernul va amâna creşterea accizei la tutun cu 10 euro/ 1.000 de ţigarete prevăzută pentru începutul anului viitor.

Scumpirea, a treia de la începutul lunii noiembrie, are în vedere acoperirea majorării în lei a accizei de ţigări, ca urmare a intrării în vigoare de la 1 ianuarie a noului curs de schimb la care se calculază accizele.

British American Tobacco România va scumpi pachetele de ţigări cu 0,4-0,5 lei de la începutul anului. Astfel pachetele de Kent vor costa cu 40 de bani mai mult, preţul crescând de la 8,9 lei la 9,3 lei. Totodată, pachetele de Pall Mall vor costa 8,7 lei, cu 0,5 lei mai mult.

Şi Philip Morris România va scumpi ţigările cu 0,5 lei de la începutul anului viitor. Astfel, un pachet de ţigări Marlboro va costa 9,3 lei faţă de preţul actual de 8,8 lei

JTI aşteaptă decizia lui Vlădescu

Gilda Lazăr, director de corporate affairs al Japan Tobacco International (JTI) România afirmă că producătorul va scumpi ţigările de la 1 ianuarie 2010, însă nu ştie cu cât, majorarea urmând să ţină cont de decizia noului Guvern.

“Aşteptăm să vedem dacă domnul Vlădescu (actualul ministru de Finanţe) îşi va însuşi propunerea domnului Pogea (fostu ministru de resort). Deocamdată suntem în aşteptare”, a declarat Lazăr pentru capital.ro.

Ministrul interimar al Finanţelor, Gheorghe Pogea, a declarat în luna noiembrie că România va solicita Comisiei Europene să permită amânarea creşterii cotelor la accize de la 1 ianuarie 2010, inclusiv a celei la tutun, de la 64 de euro la 74 de euro pe mia de ţigarete.