Premierul Theresa May a declarat joi că parlamentarii britanici au de ales în privința acordului ei de Brexit: fie îl aprobă, fie va avea loc o ieșire din UE fără acord, fie se va renunța la Brexit, informează Reuters. 

Primul ministru britanic a susținut a că, în parlament, unii încearcă să impiedice Brexitul, dar ea nu crede că un alt referendum pe acastă temă este soluția corectă. ”Sunt trei opțiuni: una este să părăsim Uniunea Europeană fără un acord… celelalte două sunt plecarea fără acord sau niciun fel de Brexit”, a spus premierul britanic la BBC. ”Este clar că sunt unii în Camera Comunelor care vor să împiedice Brexitul… și să anuleze votul poporului britanic, iar asta nu este corect”, a adăugat ea.

Cu doar o săptămână înainte de votul final al Camerei Comunelor privind tratatul de Brexit, premierul britanic Theresa May este somat să organizeze un nou referendum prin care locuitorii insulei să își decidă viitorul.Un grup de militanţi în favoarea unui al doilea referendum cu privire la Brexit, din care fac parte deputaţi de toate orientările politice, au remis luni la reşedinţa premierului britanic o petiţie cu “peste un milion de semnături” pentru un nou vot. “Vrem să fim siguri că britanicii au un cuvânt de spus referitor la opţiunile care ne sunt prezentate”, a explicat deputata conservatoare Justine Greening.

Partidul Conservator britanic, aflat la guvernare, a exclus convocarea unui al doilea referendum privind ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, iar premierul Theresa May, care este şi lidera partidului, susţine cu virulenţă acordul de “divorţ” negociat luni la rând cu Bruxellesul.

Parlamentul britanic urmează să se pronunţe la 11 decembrie cu privire la acest acord, privit cu ostilitate atât de susţinătorii Brexit-ului, care-i reproşează că va duce la o ancorare pe termen nelimitat a Marii Britanii la blocul comunitar, cât şi de eurofili, care nu consideră că retragerea din clubul european este în interesul Regatului Unit.