„The Hurt Locker”, de Kathryn Bigelow, a fost mare câştigător al celei de-a 82-a ediţie a premiilor Academiei de film americane, care au fost decernate duminică seară la Los Angeles. Recompensat cu şase premii Oscar, pelicula a reuşit să devanseze „Avatar”, care a primit doar trei distincţii.

„The Hurt Locker” a avut nouă nominalizări din care a reuşit să ia doar şase. Astfel, filmul care prezintă povestea unei echipe de genişti americani aflaţi în misiune în Irak a primit Oscarul pentru „cel mai bun film”, „cel mai bun regizor”, „cel mai bun scenariu original”, „cel mai bun mixaj de sunet”, „cel mai bun montaj de sunet”, „cel mai bun montaj”.

Pelicula „Avatar”,  în regia lui James Cameron, care a devenit primul film din istorie care a trecut de încasări de 2, 5 miliarde de dolari, a fost nominalizat, de asemenea, la nouă secţiuni, însă a reuşit să ia doar trei premii: „cea mai bună scenografie”, „cea mai bună imagine” şi „cele mai bun efecte special”.

Cu toate că filmul în regia lui Cameron a avut un buget de peste 230 milioane de dolari, a fost devansat de pelicula lui Kathryn Bigelow, care a avut un buget mult mai mic, de 11 milioane.

„The Hurt Locker” s-a luptat în gala Oscar cu alte nouă pelicule: „Avatar”, „The Blind Side”, „Precious”, „An Education”, „Inglourious Bastards”, „Up”, „A Serious Man”, „District 9” si „Up in the Air”.

Alte premii

Oscarul pentru „cel mai bun actor în rol principal” a fost obţinut de Jeff Bridges, pentru prestaţia din filmul „Crazy Heart” în regia lui Scott Cooper. „Cel mai bun actor în rol secundar” a fost actorul austriac Christoph Waltz  din filmul „Inglorious Basterds”,regizat de Quentin Tarantino.

Sandra Bullock a primit premiul pentru „cea mai bună actriţă în rol secundar” pentru rolul din „The Blind Side”, film regizat de John Lee Hancock.”Cea mai bună actriţă în rol secundar” a fost în acest an Mo’Nique, pentru prestaţia din pelicula „Precious”.

„Up” a reuşit să ia Oscarul pentru „cel mai bun film de animaţie”. Filmul a fost realizat de Disney-Pixar şi regizat de Pete Docter. „The Secret of Their Eyes” a luat premiul pentru „cel mai bun film străin”. Pelicula argentiniană a fost regizată de Juan José Campanella.