Produsele fabricate in China pot sa devina mai scumpe decat in prezent. Acest lucru este un semnal ingrijorator pentru analistii chinezi, care se sperie de faptul ca firmele straine nu o sa mai vina sa cumpere sau sa-si produca marfurile acolo.

Cel mai ingrijorator semnal este cauzat de recenta scumpire a energiei electrice in China. Potrivit lui Wang Qianjin, analist la Shanghai Setways Information Consulting, noile preturi la electricitate, cu 5% mai mari, vor avea un impact major asupra profiturilor companiilor chinezesti. Industria textila este un mare consumator care nu a derulat in ultima vreme multe programe de eficienta energetica. Astfel, fabricile de textile din China ar urma sa scoata din buzunar un plus de 3,75 miliarde yuani anual.

O alta amenintare serioasa asupra preturilor mici de productie din China vine din partea tarifelor la carburanti. Comisia Nationala de Dezvoltare si Reforma a majorat la inceputul lunii preturile la benzina si motorina cu 16%, respectiv 18%. Aceasta situatie ar umfla preturile la materia prima si la transportul produselor finite de la fabrici pana in porturi.

Alte amenintari vin din partea majorarii salariilor, a costurilor materiei prime si intarirea yuanului. Astfel, o apreciere a monedei chineze cu 1% aduce o scadere cuprinsa intre 2-6% pentru exportatorii chinezi de textile. Iar din ianuarie pana acum yuanul s-a apreciat cu sase procente in raport cu dolarul american.

Sursa: Xinhua