Aceste teste vor fi realizate de patru bănci comerciale și vor fi concepute din 10 întrebări. Pentru a fi admis, trebuie ca 8 răspunsuri să fie corecte. Momentan, exercițiul nu este o condiție pentru accesarea unui împrumut, conform Digi24.ro.

„De ce nu ar face băncile asa cum se dă certificatul de conducere auto. Clientul câştigă faptul că poate fi încadrat de bancă într-o categorie de risc mai bună, poate beneficia evident de o dobândă mai bună, de comisioane mai bune.”, spune Valentin Lazea, preşedinte Centrul de Politici Economice.

Pe de altă parte, Dana Demetrian, vicepreședintele BCR, consideră că oamenii sunt de obicei tentanți să își supraestimeze veniturile, motiv pentru care un test ca cel conceput de BNR poate ajuta la formarea unei imagini mai clare în ceea ce privește starea financiară a solicitantului de credit. 

Măsura vine după un avans puternic al creditării. Împrumuturile în lei au crescut cu 22% faţă de mai 2017. Dar mulţi îşi numără cu atenţie banii pentru rate în condiţiile în care indicele ROBOR calculat la trei luni a ajuns la un maxim al ultimilor 4 ani: 3,13 procente. Pentru o rată la un credit Prima Casă pe 30 de ani, un client plăteşte în plus aproape 300 de lei faţă de anul trecut.

„Îndemnul este să se ducă românii către creditele cu dobândă fixă, nu au dobândă variabilă în funcţie de un indice cum e ROBOR.”, a declarat Irina Chițu, analist financiar. 

Indicele ROBOR a crescut mult în ultimul an. În septembrie 2017 era peste 1%, în decembrie sărea de 2 procente, iar în prezent a trecut și pragul de 3 procente. Aceasta a rezultat un plus de aproximativ 300 de lei la rata lunară pentru un credit ipotecar.

Iar estimările din următoarele 12 luni nu sunt deloc optimiste. ROBOR este văzut de experţii CFA, în jurul valorii de 3,45% peste 12 luni.

„Ratele dobânzilor sunt în creştere, America a dat semnalul, UE mai ţine puţin hăţurile, dar le va scăpa imediat ce va da drumul la ratele dobânzilor, pe noi ne-a obligat inflaţia.”, spune Adrian vasilescu, consilier de strategie în cadrul BNR.