În doar câteva zile, au depus cereri pentru astfel de terenuri peste 60 de tineri cu vârsta de până la 35 de ani. Cei mai mulți dintre ei sunt stabiliți în Italia, Franța sau Anglia.

Odată cu închiderea mineritului, în 2007, foarte mulți dintre localnicii din Cavnic au plecat la muncă în străinătate.

„Cum poți să îi atragi dacă nu le oferi anumite facilități? Și atunci am zis să profităm de legea 15/2003 care reglementează clar condițiile de atribuire a unui teren tinerilor până în 35 de ani”, a explicat Vladimir Petruț, primarul orașului Cavnic.

Potrivit legii, solicitanții trebuie să aibă domiciliul în Cavnic și să nu dețină un alt teren mai mare de 500 de metri pătrați. Până acum, pentru cele peste 100 de parcele de teren oferite de primărie, s-au înscris peste 60 de tineri. 90% dintre ei sunt plecați la muncă în străinătate.

„Știm că sunt plecați în străinătate pentru că în mediul online ne scriu mesaje, îmi scriu foarte multe mesaje tinerii și îmi solicită să le dau reglementări sau îmi spun cum pot să beneficieze și am constat că sunt foarte mulți tineri care sunt plecați în Franța, Belgia, Olanda, Austria. Și din Canada am primit aseară o solicitare de la un tânăr ca dorește să își facă o locuință”, povesteşte Vladimir Petruț.

Odată ce vor primi terenul, tinerii vor avea la dispoziție 3 ani pentru ridicarea casei. În prezent, Cavnicul are 5 mii de locuitori, dintre care 1600 sunt vârstnici și 800 sunt copii. Prin oferirea de terenuri de casă gratuite, primăria își dorește creșterea populației, dar și a încasărilor din impozite și taxe la bugetul local.