Teodorovici a anunţat pe 8 aprilie, la finalul unei întrevederi cu vicepreşedintele Comisiei Europene pentru moneda euro şi dialog social, Valdis Dombrovskis, că o delegaţie a MFP va efectua o vizită la Washington.

"Toate măsurile pe care Guvernul le-a prevăzut în Codul Fiscal trebuie să nu creeze dezechilibre macroeconomice. Cu ocazia vizitei pe care săptămâna viitoare o va avea delegaţia ministerului (MFP n.r.) la Washington, acolo unde vom discuta cu partenerii noştri FMI, CE şi BM, vom face şi o analiză a acestor măsuri pentru a vedea exact care sunt avantajele economice, sociale, care au fost argumentele susţinerii acestora şi mai ales care sunt eventualele măsuri compensatorii pe care Guvernul le are în vedere să evităm orice dezechilibru", a explicat ministrul Finanţelor.

Ministrul Finanţelor Publice a mai vorbit şi despre "un parteneriat strâns" pe care şi-l doreşte cu Fondul Monetar Internaţional, "atâta timp cât suntem parteneri în acest acord".

"Aşa cum am făcut-o şi la prima discuţie pe care am avut-o cu reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional, am menţionat faptul că ţin să avem cu adevărat un parteneriat strâns, bazat pe respect reciproc între parteneri, atâta timp cât suntem parteneri în acest acord. În acest an, după cum ştim, în septembrie, este un termen final al acestui program şi ţinem atât noi, partea română, cât şi partenerii noştri de la FMI să avem un rezultat final de succes, prin urmare să putem închide această etapă în cadrul cooperării noastre şi, desigur, să creăm bazele, sau să discutăm, cel puţin despre posibilitatea deschiderii unei noi etape de colaborare între România şi partenerii noştri internaţionali", a mai afirmat Teodorovici.

O misiune a Fondului Monetar Internaţional, condusă de Andrea Schaechter, s-a aflat în România în perioada 27 ianuarie – 10 februarie 2015, pentru a treia evaluare a acordului preventiv aflat în derulare. Primele două evaluări ale actualului acord au fost realizate în prima parte a anului trecut.

Premierul Victor Ponta a anunţat pe 9 februarie că Guvernul nu s-a înţeles cu partenerii financiari internaţionali în privinţa creşterii preţului pentru gazele naturale şi a restructurărilor din complexurile energetice Hunedoara şi Oltenia, motiv pentru care nu va fi semnată încă o scrisoare de intenţie, adăugând însă că restul obiectivelor sunt îndeplinite.

Potrivit premierului, acordul cu FMI a rămas în vigoare, iar cele două probleme nesoluţionate urmau să fie rediscutate în luna aprilie.

România are în derulare cu FMI un acord stand-by de două miliarde de euro din care autorităţile nu au accesat fonduri până în prezent. Scopul acordului de tip preventiv a fost acela de a proteja economia românească de eventuale şocuri pe pieţele financiare.

AGERPRES