„Am avut, ca orice instituţie publică, nevoie să contractăm anumite servicii de transport aerian şi am constatat o situaţie neplăcută vis-a-vis de operatorul nostru naţional de transport aerian, care nu a ofertat la solicitarea noastră. Astfel, MF a fost obligat să plătească un transport pe o anumită rută, unde urmau să ajungă experţii MFP, în loc de 200 şi ceva de euro cursa respectivă, 500 şi ceva de euro – cu o rută extinsă, desigur. Pentru că, repet, compania noastră aeriană nu a ofertat. Din 2016 până în prezent, din 497 de proceduri derulate de Ministerul de Finanţe, Tarom a participat de două ori”, a declarat ministrul de Finanţe, Eugen Teodorovici, potrivit Mediafax.

El a precizat că în şedinţa de Guvern a fost promovat un memorandum pentru creşterea competitivităţii companiilor deţinute majoritar sau integral de stat prin intermediul procedurilor de achiziţie publică, afirmând că este vorba despre Tarom, Poşta Română şi alte companii de stat care pot oferi servicii de care autorităţile contractante au nevoie.

„Prima măsură propusă este aceea că se va întocmi de către autorităţile publice tutelare liste complete cu operatorii economici cu capital majoritar sau integral de stat pe domenii, subdomenii şi activităţi autorizate prin statut. A doua măsură se va lua prin publicarea unui Ordin al Preşedintelui Agenţiei Naţionale pentru Achiziţii Publice, care se va referi la obligativitatea transmiterii de către autorităţile contractante, după publicarea anunţului de participare în SEAP, a unei invitaţii de participare în procesul de achiziţii publice către fiecare din listă, în concordanţă cu domeniul contractului de achiziţie publică. A treia măsură: se vor mandata de către autorităţile publice tutelare reprezentanţii statului în consiliile de administraţie şi în AGA pentru a hotărî cu privire la obligativitatea operatorilor economici de a transmite oferte şi de a participa la procedurile de achiziţie publică sectorială organizate de autorităţi şi de contractantele de la care au primit autorizaţia”, a explicat Teodorovici.

El a mai spus că va urma şi o etapă ulterioară, „pentru a vedea exact din 100% de oferte transmise câte se vor şi câştiga”.

„Este o schimbare la care există punctul de vedere al Consiliului Concurenţei, deci nu există niciun fel de atingere a principiilor europene în materie de concurenţă, dar e o chestiune care trebuia făcută de foarte mult timp. Este competiţie la nivel european, dar înainte de toate trebuie să ne îngrijim de modul în care companiile care pot servi în piaţă, pot oferi anumite servicii, să o şi facă”, a concluzionat ministrul de Finanţe.