“Mă uitam în timpul şedinţei Comisiei de buget-finanţe la o intervenţie tipică a domnului Tudose în şedinţa de Guvern”, a afirmat Teodorovici.

“Asistăm din ce în ce mai des la astfel de declaraţii care parcă fac parte dintr-un spectacol aşa… nu cunosc un anumit subiect, dar vorbesc între ei. În speţă, era vorba de fonduri europene. Domnul ministru în funcţie spunea ceva de două miliarde de euro disponibile până la finalul acestui an. Disponibil înseamnă că poţi cheltui acele două miliarde de euro şi dânsul vorbea către interlocutorul lui, care ştia la fel de multe ca şi domnia sa, de faptul că semnează sau că a semnat contracte de finanţare”, a mai spus Eugen Teodorovici. 

El a arătat că, de fapt, aceşti bani vor putea fi utilizaţi abia când vor fi atribuite contractele de achiziţie, adică peste câteva luni sau chiar ani. 

“Le spun celor doi actori ai acestei piese de teatru că a semna un contract de finanţare este un pas neimportant. Ceea ce contează este contractul de achiziţie publică. Când atribui un contract de achiziţie, de atunci poate curge plata şi acele două miliarde pot fi cheltuite. Între momentul invocat de ministrul Fondurilor Europene, de semnare a unui contract de finanţare, şi până se semnează contractul de atribuire durează luni, poate chiar ani de zile. Aşa că ăia două miliarde să înţeleg de la domnul ministru că vor rămâne neutilizaţi până la final de an”, a continuat Teodorovici. 

În opinia sa, ministrul Fondurilor Europene ar trebui să vorbească despre problemele reale pe care le are România în ceea ce priveşte accesarea de fonduri comunitare. 

“Să nu mai minţim poporul! Oamenii, dacă nu cunosc unele lucruri, nu înseamnă că tu ai dreptul să vii să dezinformezi. Ori primul-ministru a fost dezinformat prin ceea ce i-a spus ministrul Fondurilor Europene. Dar trebuie să spun foarte clar că banii europeni intraţi în România în acest an şi anul viitor sunt mare parte din ei pentru proiectele fazate, cele fazate în 2014, nu mai târziu. Aceştia sunt banii europeni care intră astăzi în ţară. Ministrul Fondurilor Europene să vorbească despre riscul de neacreditare, să vă dea public concluziile ultimei reuniuni cu cei de la Comisia Europeană pe probleme mari de infrastructură, vedeţi acolo care sunt riscurile. Sistemul nostru auditat de Comisia Europeană riscă să primească nota 2 din 5, ceea ce arată un risc ridicat, deci să spună care sunt problemele reale”, a mai susţinut Eugen Teodorovici. 

Ministrul delegat pentru Fonduri Europene, Marius Nica, a anunţat, miercuri, că împreună cu ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a aprobat finanţarea primei etape din planul naţional de debirocratizare, urmând ca toată comunicarea privind obţinerea avizelor pentru certificatele de căsătorie, divorţ şi naştere să fie făcută în regim electronic. 

“Cu sprijinul colegilor din Guvern am publicat astăzi calendarul finanţărilor europene şi, până la sfârşitul acestui an, avem 2 miliarde de euro disponibili şi o să vă dau câteva exemple. Împreună cu doamna ministru Dan, astăzi, (…) am aprobat finanţarea primei etape din planul naţional de debirocratizare. Aici MAI va derula un proiect prin care toată comunicarea în ceea ce înseamnă obţinerea avizelor pentru certificatele de căsătorie, divorţ, naştere va fi în regim electronic şi nu vom mai chinui populaţia să se deplaseze la ghişeu”, a declarat Marius Nica, la începutul şedinţei de Guvern. 

El a mai anunţat că, împreună cu vicepremierul Paul Stănescu, cu ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, şi cu ministrul Educaţiei, Liviu Pop, va fi lansată finanţarea pentru reabilitarea/ modernizarea creşelor, grădiniţelor şi şcolilor şi pentru dotarea şi modernizarea tuturor ambulatoriilor din ţară. 

“De asemenea, investiţii în aeroporturi, în infrastructura aeroportuară – până la sfârşitul anului. Este un semn că acest Guvern tratează cu prioritate fondurile europene”, a adăugat Nica. 

El a mai spus că săptămâna viitoare va fi prezentat un plan de simplificare şi de accelerare a procesului de obţinere a finanţării. 

“Suntem în discuţii cu Ministerul de Finanţe şi, cu siguranţă, săptămâna viitoare vă vom prezenta un plan care va permite beneficiarilor să nu le mai cerem atât de multe documente, să analizăm strict proiectul, urmând ca documentele însoţitoare să ni le furnizeze pe parcursul derulării procedurii de achiziţie, pentru că, în acest moment, sunt beneficiari în zona publică – avem aproximativ 530 de contracte la semnat -, pe care îi ţinem pe loc cerându-le nişte documente”, a arătat Marius Nica. 

În acest sens, el a dat ca exemplu o hotărâre de Guvern de atestare a domeniului public, de care un primar de la o localitate din ţară are nevoie şi pe care o poate obţine în 5 – 6 luni. ”Şi atunci noi îl ţinem pe loc, nu semnează contractul de finanţare pentru că nu are această hotărâre de Guvern şi simplificăm săptămâna viitoare acest mecanism”, a spus Nica. 

Totodată, premierul Mihai Tudose l-a felicitat pe ministrul Nica pentru ceea ce încearcă să facă. “E o noutate extraordinară ceea ce încercaţi să faceţi şi jos pălăria”, i-a transmis Tudose lui Nica. 

La rândul său, şeful Executivului s-a referit la greutăţile întâmpinate de autorităţile locale pentru obţinerea avizelor de care au nevoie. 

“Eram împreună cu domnul viceprim-ministru Ciolacu şi un primar ne-a arătat un aviz de care a avut nevoie pentru a asfalta o uliţă – avizul de la Cinematografie. Superb”, a mai afirmat Tudose. 

AGERPRES