Guvernul le dă o mare lovitură acestor pensionari. Ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici, a făcut anunțul. Vor fi tăiate mai multe pensii. Teodorovici a pus ochii pe pensiile speciale. Ministrul de Finanţe, Eugen Teodorovici, a declarat joi că luna septembrie este foarte potrivită pentru a se discuta în Parlament proiectul legislativ cu privire la supraimpozitarea pensiilor speciale, proiect pe care el l-a depus la Senat alături de alte propuneri.

Teodorovici a explicat că acest proiect nu a mai fost adoptat de Guvern, aşa cum s-a dorit iniţial, ci a fost depus la Parlament de el.

„Motivul pentru care nu a ajuns pe masa Guvernului a fost acela că, dacă nu mă înşel, nici nu a fost pe legea de abilitare şi nu putea să fie aprobat de Guvern ca ordonanţă simplă. Ca ordonanţă de urgenţă este încă destul de complicat să convingi ministerele avizatoare sau ministerul principal avizator că este o urgenţă. Asta trebuie să o stabilească nu juridic cineva, ci ca şi oportunitate din punct de vedere economic. (…) Al doilea aspect – este un mecanism, spunem noi, foarte în regulă şi în litera legii, adică nu cred că vor fi acţiuni de contestare a acestei propuneri sau, dacă vor fi, ele vor fi sortite eşecului”, a spus Teodorovici, după ce a participat la deschiderea oficială a Forumului Românilor de Pretutindeni.

Potrivit ministrului de Finanţe, în Parlament sunt încă două iniţiative similare.

„Sunt din partea colegului senator Pop şi din partea colegilor de la USR. Cred că este foarte bună situaţia, momentul, ca în luna septembrie să se discute în Parlament această propunere făcută din partea noastră ca Guvern, cu un mecanism foarte corect şi flexibil. Să se conexeze, eventual, cele trei variante, atunci oamenii politici care tot timpul au spus că este o măsură care trebuie urgent aplicată, aceasta de impozitare sau chiar de abrogare, au spus unii, pentru pensiile speciale, să-şi arate dorinţa şi putinţa în Parlament să dea un vot pe una dintre cele trei sau pe o a patra propunere care să derive din cele trei”, a arătat el.

Teodorovici a adăugat că, în urma supraimpozitării pensiilor speciale, impactul bugetar pe patru luni ar fi de aproximativ 200 de milioane de lei.