Patru soldaţi ucraineni au fost ucişi marţi în cursul unui atac al separatiştilor proruşi în estul ţării. Este cel mai sever bilanţ de la începutul noului armistiţiu instituit în urmă cu două săptămâni. Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, i-a telefonat liderului rus Vladimir Putin pentru a-i “cere să-şi exercite influenţa pentru ca ei (separatiştii – n.red.) să înceteze să ne mai omoare cetăţenii”, a explicat preşedintele ucrainean într-o conferinţă de presă.

“Mi-a dat detalii afirmând că şi ai noştri au tras împotriva civililor” de cealaltă parte, a adăugat şeful statului ucrainean, evocând o “lungă convorbire” cu Vladimir Putin. “Trebuie să ne privim în ochi şi să punem capăt acestui război”, a subliniat liderul de la Kiev. Este a doua oară când Zelenski vorbeşte la telefon cu preşedintele Rusiei.

Într-un comunicat evocând această convorbire telefonică, Kremlinul a spus că a cerut la rândul său o intensificare a schimburilor de prizonieri şi a pus drept “condiţie pentru dezescaladare” oprirea “înainte de toate a tuturor bombardamentelor ucrainene asupra localităţilor din Donbas”, regiune din estul rebel al Ucrainei. Kievul neagă că ar bombarda civili.

Preşedintele Ucrainei a lansat miercuri şi un apel către omologii săi rus şi francez, Vladimir Putin, respectiv Emmanuel Macron, cerându-le o reuniune de urgenţă cu cancelarul german Angela Merkel după escaladarea confruntărilor în estul Ucrainei. Aşa-numitul format de negocieri ‘Normandia’ reuneşte din 2014 Franţa, Rusia, Ucraina şi Germania în problema conflictului din Donbas.

Noul şef al statului ucrainean a “cerut o reuniune de urgenţă” a liderilor celor patru ţări pentru a “menţine procesul de pace şi a conveni asupra măsurilor ce trebuie luate pentru a rezolva definitiv conflictul”, a indicat preşedinţia de la Kiev după discuţiile telefonice purtate de Zelenski cu Vladimir Putin şi Emmanuel Macron.