Anunțul a fost făcut de Leonid Kalaşnikov, preşedintele Comisiei pentru problemele CSI (Comunitatea Statelor Independente), integrarea eurasiatică şi relaţiile cu compatrioţii, în cadrul unui interviu acordat agenţiei de presă Interfax.

Totodată, el a mai vorbit și despre rezultatele alegerilor parlamentare din această duminică din Republica Moldova, în contextul în care ele au fost câștigate la un scor categoric de formaţiunea proeuropeană Partidul Acţiune şi Solidaritate (PAS).

Potrivit acestuia, policia rusă față de Republica Moldova a depinde foarte mult de atitudinea noului guvern.

„Politica rusă faţă de Republica Moldova va depinde de puterea care a fost aleasă: dacă această putere se va îndepărta de Rusia atunci, desigur, vom acţiona în consecinţă. În special, vom consolida factorul transnistrean”, a avertizat Kalaşnikov, deputat din partea Partidului Liberal-Democrat al lui Vladimir Jirinovski (ultranaţionalist).

În același timp, deputatul rus a mai ținut să sublinieze faptul că „va fi din ce în ce mai dificil de făcut aceasta, întrucât Transnistria se află acum blocată între două state în esenţă ostile”.

El a mai subliniat faptul că, în opinia sa „declaraţiile conciliante ale PAS faţă de Rusia înaintea alegerilor se vor transforma în pro-Europa şi pro-NATO şi o revenire la scenariul utilizării forţei împotriva Transnistriei, iar ulterior o posibilă unire cu România”, notează Interfax în pagina sa web.

Maia Sandu, amenințată de Rusia 

„Este tocmai ceea ce nu acceptă populaţia vorbitoare de limbă rusă şi găgăuză” din Republica Moldova, a spus el, potrivit Agerpres.

Totodată, el a transmis și o serie de amenințări la adresa președintelui Republicii Moldova Maia Sandu. Potrivit acestuia, în cazul în care politica se va modifica, Moldova nu va reuși să mai iasă niciodată ”din groapă.

„Dacă (Maia) Sandu va duce – în continuare – o astfel de politică, camuflând-o abil sub masca unei pretinse cooperări cu Rusia, va rezulta un nou fiasco, prin care au trecut deja predecesorii săi, şi din păcate ţara nu va mai ieşi din această groapă”, a declarat deputatul rus în acelaşi interviu.

Amintim faptul că, după procesarea 100% a proceselor verbale, PAS acumulează 52,80% din voturi (63 de mandate), Blocul electoral al Comuniştilor şi Socialiştilor (BeCS) – 27,17% (32 de mandate /dintre care 22 socialiştii şi 10 comuniştii) şi Partidul Şor – 5,74% (6 mandate). Astfel, PAS a câştigat alegerile generale anticipate de duminică şi va dispune de majoritate în noul parlament, potrivit Deschide.md.