Cisco a anunțat că lucrează cu mai mulți furnizori de servicii globali de top, incluzând AT&T, BT, PCCW, Portugal Telecom, Shaw Communications, Smart și True, pentru a livra servicii mobile inovatoare folosind o nouă generație de soluții inteligente de tip “celulă mică” utilizând tehnologie radio licențiată și nelicențiată.

Cisco, care, în momentul de față deţine tehnologie NGH aprobată de Wireless Broadband Alliance (WBA) în portofoliul de produse Wi-Fi pentru furnizorii de servicii, a devenit de curând prima companie care a implementat tehnologie NGH pentru a permite migrare între rețelele Wi-Fi similară cu cea între rețelele celulare. Inițiativa NGH a WBA se bazează pe specificațiile Hotspot 2.0 stabilite de către Alianța Wi-Fi și este proiectată să ofere utilizatorilor mobili o experiență Wi-Fi neîntreruptă.

Cisco a implementat peste 12 milioane de puncte de acces, majoritatea acestora pot fi acum actualizate pentru a suporta NGH, oferind companiei cea mai mare experiență în livrarea celei mai largi game de soluții Wi-Fi, incluzând implementări de Wi-Fi în zbor, de hotspoturi în zone comerciale, acoperirea stadioanelor și a locațiilor mari, și implementări majore de decongestionare a trasnmisiunilor de date.

Noul Cisco Small Cell Gateway, bazat pe liderul în industrie Cisco ASR 5000 Series Mobile Multimedia Core Router, va permite operatorilor să administreze informații despre abonați și servicii integrând rețele 2G/3G/4G LTE și femtocell (licențiate) cu rețele Wi-Fi (nelicențiate), pentru a livra experiențe neîntrerupte pe mai multe rețele eterogene de acces.

“Intrăm acum în era post-macrocelulă, unde celulele mici vor juca un rol critic în livrarea generației următoare a Internetului mobil”, a spus John Chambers, Președinte și CEO Cisco. “Infrastructurile de rețea mobile existente trebuie să furnizeze rețele multiple și să livreze experiențe neîntrerupte și foarte sigure. Aceasta necesită o abordare arhitecturală susținută de o rețea de rețele cu caracteristici de tip cloud. Noi împreună cu partenerii noștri, furnizori de servicii, vedem o oportunitate extraordinară pe măsură ce construim împreună aceste rețele și ajutăm la dezvoltarea Internetului mobil.”

Se așteaptă ca inovațiile tehnologice ale Cisco, implementările și soluțiile premieră în industrie din domeniul celulelor mici să ajute operatorii să răspundă constrângerilor de capacitate datorită limitărilor spectrului de frecvențe; să scaleze acoperirea cu eficiență; să livreze experiențe neîntrerupte pe rețele de acces eterogene; să economisească din costurile de capital și operaționale și să susțină explozia continuă a traficului, dispozitivelor și serviciilor noi mobile.


Creşterea traficului mobil

Conform studiului Cisco Visual Networking Index (VNI) privind proiectia traficului global mobil de date pentru 2011-2016, acesta va crește de 18 ori, la nivel global, între 2011 și 2016. Datorită limitărilor fizice și disponibiliății spectrului de frecvențe licențiat, rețelele celulare existente (macro radio) sunt incapabile, singure, să susțină proliferarea anticipată a traficului și dispozitivelor mobile.

În același timp, conectivitatea Wi-Fi devine din ce în ce mai prezentă prin dispozitive precum telefoane inteligente, tablete, televizoare sau chiar automobile. Mai mult, când utilizatorii accesează dispozitive mobile, 80% din timp se află în interiorul clădirilor (sursă: Cisco IBSG). Furnizorii de servicii continuă să caute noi metode de a decongestiona traficul celular tradițional, ceea ce ar asigura acoperirea și ar și ușura constrângerile de capacitate datorate cantității limitate de spectru licențiat disponibil.