Cercetătorii britanici au conceput un chip care, odată atașat la un stick USB poate identifica, analizând o simplă picătură de sânge, prezența virusului în organism cât și măsura nivelul de răspândire al acestuia în organism. Este vorba despre o soluție accesibilă ca preț, iar rata de succes, dobândintă în urma unor testări a peste 991 de mostre de sânge, este de circa 95%, după cum scrie healthline.com.

Cum funcționează device-ul construit de compania DNA Electronics? În cazul în care o persoană are deja virusul în organism, chip-ul schimbă aciditatea sângelui pe care, ulterior, o transformă în semnal electric, apoi stickul usb, odată atașat la un dispozitiv fie PC, tabletă sau laptop transmite semnalul electric unui program ce măsoară nivelul virusului din sânge. Rezultatul analizei se obține în mai puțin de 21 de minute, mult mai rapid față de testele clasice unde primești răspuns în săptămâni bune, dacă nu chiar luni. 

Africa de Sud a aprobat vânzarea testului DIY HIV, iar acum se găsește în farmacii, devenind astfel una din țările care susțin astfel de testări. Un nou studiu, realizat pe un eșantion de 1.300 de persoane în Malawi arată că oamenii preferă să se testeze singur, decât să li se pună un diagnostic de către profesioniști.