"Statele Unite se aşteaptă ca Iranul să accepte o anulare graduală a sancţiunilor, dar, pentru noi, aşa ceva este inacceptabil", a afirmat oficialul iranian, în cursul unei conferinţe de presă, la Paris, relatează AFP.

"Dacă, pe 24 noiembrie, se va ajunge la un acord definitiv, atunci el ar trebui să prevadă anularea imediată a sancţiunilor", a adăugat el.

Iranul şi Grupul 5+1, format din Statele Unite, Franţa, Marea Britanie, Rusia, China şi Germania urmează să intensifice în următoarele săptămâni negocierile de la Viena, în speranţa încheierii, până la 24 noiembrie, a unui acord istoric care să garanteze natura exclusiv paşnică a programului nuclear al Teheranului.

În schimb, Iranul ar urma să obţină anularea sancţiunilor internaţionale care îi sufocă economia, însă într-un mod gradual, iniţial cu o suspendare, apoi cu o ridicare a acestora, potrivit unor surse diplomatice.

Un diplomat occidental apropiat dosarului a apreciat, însă, că şansele de a ajunge la un acord înainte de termenul limită 24 noiembrie sunt destul de mici.

Cele două părţi par să îşi fi apropiat poziţiile în anumite puncte, în special asupra reactorului cu apă grea de la Arak, dar şi asupra creşterii numărului inspecţiilor la instalaţiile nucleare iraniene.

Totuşi, poziţiile celor două părţi rămân opuse în problema crucială privind capacităţile iraniene de îmbogăţire a uraniului, care serveşte la alimentarea centralelor nucleare.

Iranul a negat întotdeauna că vrea să se doteze cu un arsenal nuclear.