"Am cerut aprobare pentru 7.000 de maşini, dar nu s-au aprobat decât 1.500, dar credem ca vor participa toate taxiurile autorizate din Bucureşti", precizează COTAR în comunicat.

Lista de revendicări ale protestatarilor vizează eliminarea activităţilor ilegale (piraterie) de către organele abilitate, aceştia propunând ca fiecare taximetrist autorizat să execute această activitate numai şi numai pe raza şi localitatea de autorizare, introducerea pe ordinea de zi a Plenului Camerei Deputaţilor a votării modificărilor Legii 38 /2003, care reglementează, mai clar şi mai explicit, activitatea de taximetrie.

"Dacă acest act normativ nu va fi aprobat în forma supusă votului Camerei Deputaţilor, organizaţiile patronale vor trece la măsuri de protest mai dure, prin organizarea la nivel naţional a protestelor împotriva celor care vor da un vot politic care să ducă la haos în activitatea noastră”, a precizat preşedintele COTAR.

Protestul va avea loc între orele 10.00 şi 14.00 în Piaţa Constituţiei.

Consiliul Concurenţei a transmis, vineri, printr-un comunicat, faptul că îşi exprimă preocuparea în legătură cu iniţiativele de modificare a Legii 38/2003 privind transportul în regim de taxi şi în regim de închiriere (Legea taximetriei), care conţin prevederi aflate în contradicţie cu principiile liberei concurenţe, consacrate prin Constituţia României şi prin prevederile Legii concurenţei. Este vorba despre iniţiativele care au în vedere stabilirea unor tarife unice pentru operatorii de taximetrie şi de cele care vizează limitarea severă a posibilităţii de a efectua activităţi în acest domeniu în afara ariei localităţii în care este emisă licenţa de transport.
Asociaţia Transportatorilor în Regim de Taxi şi Închiriere solicită deputaţilor să respingă proiectul legislativ referitor la limitarea prestării serviciilor de transport în regim de taxi numai în interiorul localităţii de autorizare, pe motiv că activitatea de taximetrie trebuie liberalizată pentru a creşte calitatea serviciilor oferite pasagerilor.

Totodată, Asociaţia solicită Guvernului să emită în cel mai scurt timp o Ordonanţă de Urgenţă prin care să elimine numărul maxim de licenţe, în prezent patru taxiuri la 1.000 de locuitori.

"Ca şi tarifele unice, numărul maxim de licenţe în prezent 4/1.000 locuitori serveşte exclusiv interesului operatorilor de taxi prin limitarea accesului pentru potenţialii concurenţi ai acestora. Raportat la experienţa altor state în care numărul de licenţe este sau a fost plafonat, s-a dovedit în timp că această măsură a obstrucţionat activitatea, reducând concurenţa loială şi a facilitat apariţia cartelurilor în piaţă. Oricum, şi în astfel de situaţii, licenţele se acordă în mod transparent şi nediscriminatoriu, în multe cazuri chiar prin licitaţie publică, în schimbul unor redevenţe care pot ajunge la niveluri considerabile, de ordinul câtorva mii de euro/an, nu doar 10 lei pe lună, ca în cazul municipiului Bucuresti", se menţionează în comunicat.
Sursa: Agerpres